Intel har nyligen gjort ändringar i sin netbook-strategi för att fortsätta locka fler till deras plattformar. Intel ska enligt branschtidningen Digitimes samarbeta med flera av sina partners, mest nämnvärda ASUS och Acer för att lansera netbook:s för under 199 dollar i regioner som Mellanöstern, Latinamerika och Östeuropa.

Dessa <$199 netbooks (motsvarande ungefär 2 000 svenska kronor med moms och tillägg) planeras släppas med operativsystemet MeeGo vilket tyder på att man kommer gör det mesta för att driva ner kostnaderna. Men MeeGo behöver inte vara en nackdel då det är ett mer lättviktigt operativsystem än Windows 7 och kommer med ett enkelt gränssnitt och de mesta man kan tänka sig behöva för en Intel Atom maskin. Dessa netbooks väntas lanseras under andra halvan av 2011.

14mm

Men vi får även en inblick i andra marknader så som Europa, USA och Kina där Intel riktar in sig på $299-599 segmentet med sin nya Cedar Trail-M plattform som kommer med lägre strömförbrukning än tidigare, Wireless Display (Intel WiDi) och trådlöst ljud.

Att konkurrensen på denna marknad har växt rejält är det inget tvekan om sedan lanseringen av AMD:s första Fusion-produkter Ontario och Zacate, speciellt när bärbara utrustade med Ontario har en prislapp på 2 500 – 3 000 kronor. Google Android och även MeeGo bjuder in för ännu billigare ARM-kretsar att komma in på marknaden, fast det har redan hänt i form av surfplattor som har tagit marknadsandelar av just netbooks.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid