Intel presenterade nyligen sina färska SSD-enheter i 510-serien och lanseringen har blivit en veritabel bergodalbana. Det har varit oklarheter kring lanseringsdatumet och Intels hantering av testexemplar har varit förvillande. När NordicHardware under kvällen pressade fram de första testresultaten slutade det hela med ett brinnande testsystem och en förvånande upptäckt.

NordicHardwares lagringsexpert Gustav Gager hade knappt kommit ur ringen från en tuff fajt med OCZ Vertex 3 under förra veckan när Intel gjorde en Corsair och smög ut en ny serie SSD-enheter på konsumentmarknaden. Föga hade vi då kunnat ana att Intel och Corsairs SSD-lanseringar hade mer gemensamt än man först kunde tro.

Genom egna kanaler lyckades NordicHardware få tag på en 120GB Intel 510 SSD under dagen och den första överraskningen för kvällen kom när enheten öppnades. Under huven på Intels nya konsumentserie av SSD-enheter hittades inte bara Intels beprövade 34-nanometer NAND-flashminnen, vi stötte även på en annan kär bekantskap. Marvells SATA 6,0 Gbps kontroller 88SS9174, just det, precis samma kontroller som Corsair smög ut i sin Performance 3-serie tidigare i februari.

marvell.intel
Intel väljer att satsa på Marvells välbeprövade SSD-kontroller istället för en egentillverkad krets.

Intel har alltså valt att satsa på både äldre minneskretsar och en äldre SSD-kontroller. Marvell 88SS9174 är en optimerad modell av den kontroller Marvell lanserade redan i början av 2010. 

Trots detta fick Intels 510-serie en ganska bra start under kvällens testsession och pressade vårt nya Sandy Bridge-system, kanske lite väl hårt då det hela slutade i ett exploderat nätaggregat och ett till synes skadat testsystem. SSD-enheten hade givetvis inget med det felande nätaggregatet att göra och verkar klarat sig undan skador.

För att göra en lång historia kort har vår prestandaanalys av Intels nya SSD-serie bokstavligt talat sprungit på ytterligare en mina, men vi hoppas få fram fullständiga testresultat under dagarna som kommer, tills dess bjuder vi på ett litet smakprov av de tester som hans med innan olyckan slog till.

intel510.2m.read

intel510.2m.write

intel510.4k.read

intel510.4k.write

Håll utkik under veckan för en fullständig rapport kring Intel 510-serien av SSD-enheter, detta är bara de första syntetiska testerna, en djupare analys och betydligt fler tester hittar ni i vår kommande recension.

Relaterade artiklar:

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Anton KarmehedPoontusnussse-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ctrl
Gäst
ctrl

Otur där, hoppas det bara var en tillfällighet och inte något som händer någon mer gång. SSD tar väl inte mer än någon watt högst, så kanske var så att agget helt enkelt hade PMS denna måndagen.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Ja ni… *Poff* sa det! Så det var bara att knalla ner till ICA o handla ny propp haha.
Det var så surt för Intels disk ser ut att prestera ganska bra och prestandan ser ut att vara konstant och fin. Jag tror att Intels disk kan vara en riktigt bra disk men det ska bli väldigt intressant att se om den lider av samma problem som Corsair P3 enhet gjorde när man kopierar filer.
Ni får tyvärr vänta någon dag till på det svaret. Tack för kort och mindre trogen tjänst, Tagan Easy Connect 580W!

nussse
Gäst
nussse

Hade varit kul att se systemet som small 😛

Poontus
Medlem
Poontus

jag som trodde att det var själva disken som börjat brinna, så jag hade tänkt skämta till det med att den var ”rykande” snabb 🙂
aja, hoppas att det går bättre nästa gång.

Medlem
WIRN

Ingen ny info när G3 tros komma?