Intel 4004 var Intels första mikroprocessor för konsumentmarknaden och lanserades så tidigt som den 15:e september 1971, då som hjärtat i en räknemaskinen Busicom 141PF. 44 år senare har det hänt en hel del och Intel har växt till en dominant på datormarknaden och vi passar på att jämföra dagens mikroprocessorer mot den första på marknaden.

Intel 4004 var för sin tid en mycket avancerad krets som med en storlek jämförbar med en mänsklig fingernagel levererade samma beräkningskraft som de första elektroniska datorerna som byggdes 1946 och tog upp ett helt rum.

Intels första mikroprocessor tillverkades med en transistorstorlek på 10 000 nanometer, vilket är en tiondel så tunt som ett hårstrå men är inte mycket att skryta över idag där Intels senaste mikroprocessorer tillverkas med 14 nanometersteknik.

Intel_4004

  Intel 4004 Intel Core i7-6700K
Arkitektur 4-bit 64-bit
Tillverkningsteknik 10 000nm SGT 14 nm FinFET
Antal transistorer 2 300 st. 1 350 000 000 st.
Kärnor 1 st 4 st
Trådar 1 st 8 st
Basfrekvens 0,740 MHz 4000 MHz
Waferstorlek 2 tum 12 tum

Dagens mikroprocessorer för konsumenter med Skylake-arkitekturen i täten är inte bara fysiskt större utan exeptionellt mycket kraftfullare. Med nära nog 600 000 gånger fler transistorer är Intels Core i7-6700K en rymdfarkost i jämförelse med sin föregångare. Samtidigt som processorns tillverkningsteknik blivit mer avancerad har storleken på de kiselplattor som används för att tillverka Intels kretsar ökat rejält, från 2 tum i omkrets till 12 tum.

Vi kan bara fantisera om hur mikroprocessorerna ser ut om ytterligare 44 år men vi hoppas att vi får chansen att göra en motsvarande återblick även då.

Läs även:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
pa1983DronedAMD73Gambit_2K Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bogey
Medlem
Bogey

Cool, men glömde ni inte prestandatesterna och bäst i test etc.
Hur skall man annars veta vilken som är snabbast och vilken att köpa? :-*

Andy332
Gäst
Andy332

Vad kostade en sån där då?

Medlem

Liten korrektion till en annars utmärkt och intressant artikel: kiselplattorna som integrerade kretsar tillverkas av är idag 12 tum i diameter; inte i omkrets. 🙂

pa1983
Medlem
pa1983

Synd att kalla dagens kretsar för rymdfarkoster. Dagens kretsar är fantastiska, vi har VR, vi kan simulera vårt universum mm på dom. Trots det har inte en bemannad rymdfarkost landat på månen med en dator baserad på något hälften så avancerat som 4004. Månlandarens dator var en fascinerande skapelse för sin tid, kompakt och kraftfull jämför med allt annat som kom före den.Den kunde automatiskt landa besättningen på månen, den kunde köra flera program samtidigt, var faktiskt orsaken till felkoderna den gav vid första landningen då ett program för en radar hade glömts på och kraften inte räckte till att… Läs hela »

Gambit_2K
Medlem
Gambit_2K

But does it run Crysis?

AMD73
Medlem
AMD73

4 kärnor istället för 1 st. 8 trådar istället för 1 st. Om man bara kollar på det och inget mer. Då blir man ju inte så imponerad hahah. Även om varje tråd gör hiskligt mycket mer nu idag en 1971.
Kislet nått sitt max inom 5 år. Man längtar till det stora språnget. Då kan man göra ny artikel om gamla sega i7 med 8 trådar bara hahahah

PA1983. Ditt inlägg gillade jag som faaaan.Kul läsning och det med fagbook blev grädden på en kul intressant läsning.

Rasmus Krook
Medlem
Rasmus Krook

[quote name=”AMD73″]4 kärnor istället för 1 st. 8 trådar istället för 1 st. Om man bara kollar på det och inget mer. Då blir man ju inte så imponerad hahah. Även om varje tråd gör hiskligt mycket mer nu idag en 1971. Kislet nått sitt max inom 5 år. Man längtar till det stora språnget. Då kan man göra ny artikel om gamla sega i7 med 8 trådar bara hahahah PA1983. Ditt inlägg gillade jag som faaaan.Kul läsning och det med fagbook blev grädden på en kul intressant läsning.[/quote]Vill du se hur grejerna såg ut som pa1983 pratar om så… Läs hela »

pa1983
Medlem
pa1983

Här är en video från 1967 som illustrerar hur datorn användes i kommandomodulen och i månlandaren men även hur den fungerar och hur den är uppbyggd men även hur man designade och konstruerade den. https://youtu.be/YIBhPsyYCiM För dom som vet ungefär vad beståndsdelarna i en CPU heter och gör i dag så kan man översätta delarna följande. Arithmetic Unit = Förkortas ofta ALU och står för Arithmetic Logical Unit i dag då den utför Logiska oprationer tex är X större än Y men också matematiska funktioner, tex 1+1=2. Helt enkelt den del i en CPU som ”manipulerar data”. Sequence Generator =… Läs hela »