Intel är riktmärket på marknaden när det kommer till tillverkning av halvledare, men nu kan deras kommande 14 nanometerteknik kan försenas. Detta främst på grund av låg efterfrågan men det ryktas även om att tillverkningsprocessen helt enkelt inte fungerar.

Intel är i full gång med att förbereda för deras kommande 14 (P1272*) nanometerteknik och har därför haft 600 anställda från deras fabrik i Leixlip, Dublin på besök i USA för träning inför den kommande tillverkningstekniken. Intel skickar nu hem samtliga anställda sex månader tidigare än planerat och planerna på att uppgradera Leixlip-fabriken läggs på is. Intel är den största arbetsgivaren i Leixlip och förser 4 500 personer med jobb. Men fabriken ska fortfarande stå kvar på den gamla 65 (P1265*) nanometertekniken för mobila produkter. Beslutet väcker frågor kring fabrikens relevans som högvolymsproducent och de anställdas framtid.

Förseningen ska officiellt bero på låg efterfrågan av företagets Ivy Bridge-processorer med den senaste tekniken, 22 (P1270*) nanometer. Intel inledde produktionen av Ivy Bridge i tre fabriker vilket på efterhand troligen inte var det bästa beslutet med det rådande marknadsklimatet i åtanke. Intel har spenderat 3,5 miljarder dollar på sin fabrik i Oregon, USA som ska dedikeras för den framtida 14 nanometertekniken.

Företagets kassa har krympt till endast 10 miljarder dollar varav 7 miljarder dollar är skulder som på sikt ska betalas tillbaka. Det finns alltså inget utrymme för Intel att lättdriftigt slänga pengar på att rusta upp fler fabriker. Att försena 14 nanometertekniken kan innebära att Intel vill få utdelning på 22 nanometer innan de tar nästa steg. Som det ser ut i dagsläget ska all tillverkning på 14 nanometer ske i USA.

Kan Intels ”ohälsosamma” strävan efter Moores Lag vara nära att nå sitt slut?
OBS! Gamla produktplaner!

Det talas även om att Intel kan ha stött på problem på vägen. Intel har med sin 14 nanometerteknik planerat ta ett jättekliv på marknaden och tillverka ett extremt strömsnål 4G/LTE-modem för mobila enheter. Massproduktion av modemet ska inledas redan i slutet av 2013 men Intel kan missa det, enligt två personer hos EETimes varav den ena säger sig vara föredetta anställd:

”Intel killing itself with pursuit of Moore’s Law for no business advantage. I can confirm (ex-mobile designer) 14nm is late, not working. 1272*/14nm design shuttle tape outs all pushed out due to problems with process. 14nm has many issues and seriously now SOI being possible fix.[…]At this stage design teams have unstable 0.1 silicon models. No meaningful Baseband processor design can be started based on current state of 14nm.”

”I hear Intel’s engineering team came clean and concluded current approach to 14nm would not work after spending $2B. Plan was to ship 14nm parts in 2013 and now that plan has been scrapped. 0% chance of shipping a single 14nm chip in 2013. On top of that Intel marketing this year was claiming 22nm was not competitive in market but ”just wait until 14nm”. Intel now plans to to ship LTE chips fabricated at TSMC for next 2 years. However, TSMC is business smart. It is not going to give Intel a good wafer price over its long term customers like Qualcomm that buys many more chips in the chipset (wifi, LTE, RF and SOCs chips) unlike Intel LTE with Atom fabricated by an Intel internal fab.”

Förutom problem i tillverkningen kan det bli så att Intel implementerar användningen av SOI (Silicon-on-Insulator) som en potentiell lösning. Vi råder dock våra läsare ta ovanstående citat med en rejäl nypa salt. Men samtidigt ska vi inte glömma att företagets 22 nanometerteknik inriktad på mobila applikationer (P1271*) ska ha försenats från tidigt 2013 till slutet av året. Så det låter ändå inte helt osannolikt att det skapat en dominoeffekt som påverkar framtida tekniker.

Hur den finansiella situationen och eventuella problem kommer påverka företagets framtida produkter är i skrivande stund oklart. Men det kan innebära att foundryaktörer som Globalfoundries, TSMC och övriga industrin har en chans att springa ikapp Intel.

Källa: Irishtimes, ElectronicsWeekly

*Kodnamn för respektive tillverkningsteknik


Relaterade artiklar:

Annons

18
Leave a Reply

Please Login to comment
18 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
S0urcerr0RJacob HugossonthisKaffiMannViking1962 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Pengabrist? låter helt otroligt i såna fall.

Drest
Gäst
Drest

[quote name=”Viking1962″]Pengabrist? låter helt otroligt i såna fall.[/quote]

Inte helt, möjligt att de har haft hela vinsten som aktieutdelning varje år, och därmed inte byggt upp några pengareserver

hird
Gäst
hird

Det finns ju alltid Kickstarter.

EliXyR
Medlem
EliXyR

[quote name=”hird”]Det finns ju alltid Kickstarter.[/quote]

HAHAHHAHAHAH. Du gjorde min dag!

ns
Gäst
ns

Vad är nästa steg när man väl har kört slut på möjligheten att krympa kretsarna?

Tempel
Medlem
Tempel

Det handlar väl om att Intel har behov av att bygga nya fabs då deras värsta nu är i egen klass och dom kan mjölka mer deg från dom istället för att göra dom ”omoderna” Det lär ju dröja flera år innan konkurrenterna är kapp Intels nuvarande nivå så det finns helt enkelt ingen anledning till att dom skall lägga ner en massa pengar när dom ändå inte har nån konkurens och det ändå finns folk som betalar $1000 för deras nuvarande värstingar.

Medlem
Wargreymon

[quote name=”ns”]Vad är nästa steg när man väl har kört slut på möjligheten att krympa kretsarna?[/quote]
Stacka, optimera, bygga in logik, större kretsar, flera kretsar.

Själv tror jag att processorer är så bra nu att många inte behöver uppgradera heller. Jag har en 2600k och det känns som jag inte kommer behöva uppgradera på länge i alla fall.

Dravond
Medlem
Dravond

[quote name=”ns”]Vad är nästa steg när man väl har kört slut på möjligheten att krympa kretsarna?[/quote]

Effektivisera designen och hitta nya bättre och/eller billigare material att tillverka dem av 🙂
(edit ninja’d 😀 )

Fun fact:
Kommer inte ihåg vart jag läste det men en modern CPU ska tydligen använda en majoritet av de fasta materialen i periodiska systemet. (Jag hoppas det dock inte inbegriper de radiologiska…:-) )

flopper
Medlem
flopper

2500k 2 år gammal, funkar fin fint än i 4.7ghz. hum undrar när jag behöver byta? 😆

nILGot
Medlem
nILGot

[quote name=”wargreymon”][quote name=”ns”]Vad är nästa steg när man väl har kört slut på möjligheten att krympa kretsarna?[/quote]
Stacka, optimera, bygga in logik, större kretsar, flera kretsar.

Själv tror jag att processorer är så bra nu att många inte behöver uppgradera heller. Jag har en 2600k och det känns som jag inte kommer behöva uppgradera på länge i alla fall.[/quote]

Kände att jag inte heller behövde uppgradera efter AMD K8 A64.. Ack så fel jag hade…

fackamato
Medlem

[quote name=”flopper”]2500k 2 år gammal, funkar fin fint än i 4.7ghz. hum undrar när jag behöver byta? :lol:[/quote]

Nar nasta MS-OS slapps, eller det som kommer efter. Program blir inkompatibla, du blir tvungen att ”uppgradera” till nasta OS, som din PC inte pallar driva.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

så just nu kan man alltså inte se längre fram än Haswell. Själv har jag inte jättebråttom till 14nm (även om det vore skoj att ha en sådan prolle).en 10-15 watts Haswell kommer räcka gott och väl för mej om den har bra prestanda för 4K Video och 4K Desktop. Samt med haswells nya integrerade grafikdel som sägs ge dubbel prestanda per watt så kommer framtidens spel fungera i low-medium settings. Och duger inte det så kommer väl thunderbolt grafikkort. Har redan nu svårt att motivera nya datorköp mer än att det känns spännande och kul – men 4K är… Läs hela »

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”S0urcerr0R”]så just nu kan man alltså inte se längre fram än Haswell. Själv har jag inte jättebråttom till 14nm (även om det vore skoj att ha en sådan prolle).en 10-15 watts Haswell kommer räcka gott och väl för mej om den har bra prestanda för 4K Video och 4K Desktop. Samt med haswells nya integrerade grafikdel som sägs ge dubbel prestanda per watt så kommer framtidens spel fungera i low-medium settings. Och duger inte det så kommer väl thunderbolt grafikkort. Har redan nu svårt att motivera nya datorköp mer än att det känns spännande och kul – men 4K… Läs hela »

KaffiMann
Medlem
KaffiMann

[quote name=”Viking1962″]Framtidens spel? jag undrar om det kommer att finnas några spel över huvud taget till PC:n i framtiden. Så gott som allt idag är bara efterföljare och skräpspel dessutom. Det är nog inte processorn som behöver uppgraderas, snarare grafikkorten som inte verkar göra större framsteg, i alla fall i högre upplösningar.[/quote] Hvis du tenker ytelse/watt er det store forbedringer i de lavere segmentene. Enig i den spill delen, ihvertfall spill med fin grafikk. Mer eyecandy = mindre sjel og spenning. Ett par gode indie spill de siste årene, likte godt cave story f.eks. Uansett positivt hvis Intel sliter, da… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Förresten – Tänk om intel bara luras och allt är i sin ordning egentligen. Dom kanske redan tycker dom har tillräckligt försprång, och vill dra ut på försäljningen av 22nm så länge som möjligt. Men det kanske iofs vore att lägga snubbeltråd på sej själva om dom menar allvar med mobiltfn SoC’s. [b]Viking1962 och KaffiMann[/b]:Ja, så kan det komma att bli. Att indie-spelen (Minecraft&Facebook&co) är dom enda som kommer finnas kvar. Men jag tror inte avancerade PC-spel kommer försvinna helt.Man kanske kan dra en parallel med Netbooks. Marginalerna var små, och marknaden blev dessutom mättad, så dom flesta tillverkarna drog… Läs hela »

this
Medlem
this

Jag undrar lite hur det här kommer att påverka lanseringen av Haswell. Visst Haswell använder 22nm tekniken men eftersom Intel anser att de förmodligen kommer vilja ha ut mer utav IB så blir jag nu lite orolig. Dock lär ju Intel vilja få igång Ultrabook segmentet och där kommer ju Haswell att bli en otroligt vital lansering.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Usch då.
Sandy bridge kom ut i januari 2010, men som vi alla vet blev det recall på moderkorten pga av SATA-buggen. Pga detta skapades förseningar i ”tick-tock”.

Det vore illa för Moores lag om intel nu inte vill komma ikapp den där förseningen 😮 🙂