Det ser ut som att LG fortsätter behålla ett försprång inom OLED-tekniken ett tag framöver. Den största konkurrenten, Samsung, har nämligen meddelat att det inte kommer släppas några nya OLED-TV under nästa år – istället kommer man satsa mer på kvantpunktsbaserad LCD.

OLED är en riktigt häftig teknik för skärmar i alla storlekar, men den är också väldigt svår att tillverka. Tekniken har utvecklats under många år, men det är först nu som tillverkare som Samsung och LG faktiskt kan producera fullstora TV-apparater med tillräckligt god kvalitet och allt mer human prislapp.

Ny kvantpunkts-LCD stjäl rampljuset

Av de två sydkoreanska konkurrenterna är det dock LG som för närvarande har övertaget. LG får ur fler fungerande exemplar ur sin tillverkningsprocess än Samsung, vilket också innebär att LG kan pressa priserna mer. Bland annat av den anledningen kommer Samsung inte släppa några nya OLED-modeller under nästa år, vilket meddelades under en presskonferens i Seoul.

Istället kommer företaget göra en ökad satsning på kvantpunktsbaserad LCD nästa år. Kvantpunkter är små elektroniska komponenter, endast några atomer i storlek, som precis som lysdioder fungerar som en ljuskälla. Därmed är kvantpunkts-LCD nära besläktad med OLED, men skiljer sig bland annat i val av material och tillverkningsteknik. Det finns dock flera sorters kvantpunkter och exakt vilken variant av tekniken Samsung använt sig av framgår inte. Hur exempelvis svärtan kommer stå sig mot OLED är därmed oklart.

note_edge_big

Galaxy Note Edge med senaste generationen av Samsungs mobila Super AMOLED-paneler

Det innebär dock inte att Samsung har kastat in handduken helt och håller för OLED. Samsung är fortfarande världsledande inom tillverkning av OLED-paneler för mobiltelefoner i och med sin AMOLED-teknik, och så länge den tekniken fortsätter frodas är det antagligen bara en tidsfråga innan den också sprider sig till större storleksklasser som TV-apparater och datorer.

Samsungs nya kvantpunktsbaserade TV-apparater kommer visas upp under CES 2015 i Las Vegas där Nordichardware också kommer närvara och leverera videorapportage.

Källa: Cnet


Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid