Koreanska skärmtillverkaren LG avslöjade förra veckan att Apple kan komma att lansera en ny superupplöst iMac-modell under 2015. Enligt LG:s pressmeddelande planerar Apple att lansera iMac 8K – den första datorn på marknaden med 8K-upplösning. Vi har tagit en närmare titt på hur och varför Apple kan bli först och ensamma med 8K under 2015.

Apple sitter i en tämligen unik sits på marknaden idag där man inte bara har kontroll över hårdvara utan även mjukvara på sin Mac-plattform. Detta gör det möjligt för företaget att utveckla produkter inte bara väl optimerade för sin mjukvara utan öppnar även dörrar för lösningar som inte nödvändigtvis bygger på standardiserad teknik. Vilket kommer vara nyckeln till en eventuell lansering av iMac 8K senare under året.

Inga videogränssnitt klarar av 7 680 x 4 320 pixlar idag

Det finns flera problem med att lansera datorer och skärmar med 8K-upplösning idag. Det största är trots allt att ganska få användare har reell nytta av en 8K-upplösning. Det finns inget utbud av 8K-video och filmbranschen jobbar fortfarande på att få ut det första optiska formatet för 4K-material.

Sneglar vi mot PC-marknaden kan man alltid skala upp program och spel till högre upplösning. Problemet här är att det idag inte finns konsumentvänliga GPU-lösningar som kan driva spel i 8K-upplösning samtidigt som det inte ens finns några standardiserade videogränssnitt som stödjer upplösningen.

Idag används främst HDMI samt Displayport för att koppla en dator till en bildskärm. Än så länge är det bara Nvidia som stödjer ens 4K-upplösning vid 60 hertz över HDMI-gränssnittet. Detta sedan man introducerade Maxwell-arkitekturen med HDMI 2.0-stöd. I övrigt är både AMD och Nvidia fast vid Displayport 1.2a-standarden vars maximala upplösning också landar på 3 840 x 2 160 eller 4 096 x 2 160 pixlar vid 60 bilder per sekund.

Med Displayport 1.3 som väntas debutera på marknaden under 2015 kommer vi få ett första initialt stöd för 8K-upplösning men då med vissa begränsningar i färgkompression om man vill satsa på en bildfrekvens om 60 hertz. Inte förrän under 2016 väntas Embedded Displayport 1.4 göra entré på marknaden med ett mer robust stöd för 8K-upplösning och det även i integrerade skärmpaneler. Trots detta säger nu LG att Apple kommer lansera en dator med integrerad skärmpanel med 8K-upplösning, ett till synes motsägelsefullt uttalande men som trots allt är fullt trovärdigt.

Apple snickrar eget videogränssnitt med 8K-stöd?

Apple visade redan med iMac 5K att man inte är begränsad till de officiella videostandarder som används på marknaden. Tillverkaren stod inför problemet att lansera en dator med 5K-upplösning utan en färdig videostandard för att driva upplösningen vid 60 bilder per sekund. Lösningen blev att Apple byggde sin egen bildskärmskontroller som liknar en embedded Displayport-kontakt men med betydligt fler anslutningspunkter och högre databandbredd.

eDPvsRetinaDP
iMac 27 med 40-pins eDP kontakt i jämförelse med iMac 27 Retinas 60-pins videokontakt. (Källa: ArsTechnica)

På detta sätt kunde Apple leverera iMac 5K med en högre upplösning och bildfrekvens än vad någon annan datortillverkare idag kan matcha. Ett liknande system skulle inte vara möjligt på en extern skärm där Apple fortfarande är begränsade till videoutgångarna på de grafikkort man köper in från Nvidia och AMD, men i sina egna allt-i-ett datorer kan tillverkaren styra och ställa lite som man själva vill.

LG står för panelerna och Apples kundkrets gillar pixlar

Rent tekniskt är det knappast någon högoddsare att koreanska LG känner sig redo att leverera skärmpaneler med 8K-upplösning. Uttalandet i pressmeddelandet är ett tydligt tecken på att LG blir en viktig partner i Apples satsning på 8K-formatet. Medan även andra datorbyggare i teorin skulle kunna göra samma sak som Apple och utveckla sin egen 8K-lösning för en bärbar dator eller stationär allt-i-ett dator är det få, om någon, som kan motivera den höga utvecklingskostnaden. De konsumenter som ser en användning av 8K-upplösning i dagsläget sitter mest troligt i Apples hörna och även om Microsoft lovar 8K-stöd med Windows 10 är det något som PC-tillverkare själva inte kan styra över.

Apple kommer med största sannolikhet aldrig bekräfta utvecklingen av iMac 8K förrän lanseringen väl sker. Om detta kommer ske redan i år är svårt att säga men det vi däremot kan bekräfta är att Apple mycket väl kan komma att lansera den första 8K-kapabla datorn på marknaden – och att man troligtvis inte får konkurrens i segmentet förrän nästa år.

Källa: LG, VESA

Relaterade artiklar:

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
BirksAnton Karmehedfel_fel_fel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
fel_fel_fel
Gäst
fel_fel_fel

Bilden är mycket missvisande både till namn för upplösningarna (QHD är 2560) och de relativa storlekarna på upplösningarna. FHD borde bara 1/4 av höjden och bredden av den fulla bilden.

Birks
Medlem
Birks

De behöver lägga in stöd för touch i sitt operativsystem, jag vill kunna använda en imac som en enorm ipad.