macbook_ifixit

Apples nya ultratunna bärbara dator som helt enkelt går under namnet Macbook har börjat skeppas till konsumenter, vilket även innebär att vi kan få en bättre insyn i vad som döljer sig på insidan. Den nya datorn är tunnare och lättare än någonsin, men tyvärr tycks både reparationer och uppgraderingar bli en omöjlighet.

De senaste generationerna av bärbara datorer från Apple har blivit svårare och svårare att uppgradera och reparera – både Macbook Pro och Macbook Air använder exempelvis fastlött internminne på moderkortet och flashlagring som, trots att den är utbytbar, använder en proprietär anslutning. Den senaste generationens Macbook för bland annat med sig en ännu tunnare design och helt passiv kylning – men vad har det inneburit för kompromisser på insidan?

macbook_open

Ifixit har fått tag i ett exemlar och har i vanlig ordning även plockat isär den och mötts av en rad förändringar från tidigare generationer. Som vi visste sedan tidigare är moderkortet med dess Intel Core M-processor extremt litet, 67 procent mindre än moderkortet i Macbook Air på 11 tum och snarare jämförbart med en Raspberry Pi. En annan stor skillnad är att moderkortet numera sitter monterat på chassiluckan istället för samma del som tangentbordet och batterierna, och att luckan därför är ansluten till resten av chassit med kablar.

Batterierna dominerar chassits volym och är staplade för att kunna fylla ut utrymmet så effektivt som möjligt. Batterikontakten är gömd bakom moderkortet, och om inte det hindrar ett eventuellt batteribyte så är batterierna dessutom limmade. Flashlagringen sitter inte längre på ett uppgraderingsbart kort, utan är även det fastlött direkt på moderkortet precis som internminnet.

macbook_parts

Det är en imponerande välkonstruerad dator, men den totala bristen på reparations- och uppgraderingsmöjligheter innebär att Ifixit gav Macbook sitt lägsta betyg 1/10. Det här är verkligen inte en dator som riktas mot hemmafixare, utan skulle den gå sönder finns det få andra alternativ än att låta Apple sköta reparationerna.

Källa: Ifixit

Relaterade artiklar

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Ingemar S Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

Helt ointressant dator med andra ord, om jag ska köpa en bärbar så ska den vara tjock kraftig uppgraderingsbar bra kylning & ergonomisk annars ser jag inte vitsen med en bärbar dator alls, det blir använd & släng bara, eller köp nytt. Om den väger 3kg gör inget heller den ska vara bärbar inte böjbar på jobbet får man bära 25 kg så varför ska jag ha en bärbar dator på 600gram eller nåt.Med den lilla hårdvaran som sitter i denna så skulle dom lika kunna satt allt i en skärm istället så varför göra nåt annat än en platta… Läs hela »

Ingemar S
Gäst
Ingemar S

Det är inte lätt att förklara för någom som inte förstår! [quote name=”Ase”]Helt ointressant dator med andra ord, om jag ska köpa en bärbar så ska den vara tjock kraftig uppgraderingsbar bra kylning & ergonomisk annars ser jag inte vitsen med en bärbar dator alls, det blir använd & släng bara, eller köp nytt. Om den väger 3kg gör inget heller den ska vara bärbar inte böjbar på jobbet får man bära 25 kg så varför ska jag ha en bärbar dator på 600gram eller nåt.Med den lilla hårdvaran som sitter i denna så skulle dom lika kunna satt allt… Läs hela »