Efter att ha visat sin nya Crystal Cove-prototyp på CES 2014 och drabbats av komponentbrist till sitt ursprungliga utvecklarkit så är har Oculus VR äntligen visat upp ett nytt utvecklarkit av sitt VR-headset Oculus Rift. Versionen heter DK2, och utvecklare kommer kunna ta del av 1080p-upplösning och huvudspårning för 350 dollar.

När komponentbristen för det ursprungliga utvecklarkitet för Oculus Rift meddelades så var det egentligen bara en tidsfråga innan vi skulle få se ett nytt kit, då Oculus VR fortfarande vill rekrytera nya utvecklare och bana väg för en faktisk lansering. Vad som var mindre säkert var exakt vad vi skulle få se i ett sådant utvecklarkit, och nu kommer svaret i form av Oculus Rift DK2.

dk2

DK2 är en vidareutveckling av samma prototyp som vi såg och fick testa på CES i Las Vegas i januari, som då gick under kodnamnet Crystal Cove. Precis som Crystal Cove så använder sig DK2 av 1080p-upplösning, fördelat över två OLED-paneler med 960 x 1 080 pixlar för vardera öga.

Dessutom levereras Oculus Rift DK2 med den positionsspårning som introducerades med Crystal Cove, och som med betydligt större precision än endast en accelerometer håller koll på var ditt huvud befinner sig i rummet. IR-sensorerna som strösslats över ytan på Crystal Cove är dock numera dolda under plasten, och DK2 har en enklare, mattsvart yta.

persistence

Precis som Crystal Cove använder sig DK2 av ”low persistence”, som ser till att varje bild visas så kort tid som möjligt. Det låter hjärnan fylla i tomrummen mellan bildrutorna, så att bilden ”smetas” mindre framför ögonen, och resultatet är naturligare rörelser och mindre tendenser till illamående och huvudvärk.

För att hjälpa utvecklare att optimera sina spel för Oculus Rift så innehåller DK2 en krets som granskar och enhetens responstid i realtid. Det ska hjälpa programmerare att minska fördröjningar mellan fysiska rörelser och animationer, och på så sätt ge mer inlevelse i spelet och ytterligare minska eventuella obehag.

Oculus VR påpekar dock att det fortfarande inte rör sig om en färdig konsumentprodukt, utan ett testexemplar för utvecklare. Den som känner sig manad eller nyfiken kan dock förhandsboka DK2 via företagets hemsida för 350 dollar, eller strax över 3 000 kronor. Det är fortfarande oklart exakt när leveranserna kommer inledas.

Relaterade artiklar

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Decrypheadolf512 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
gustav II
Medlem
gustav II

tyvärr är upplösningen och uppdateringsfrekvensen fortfarande alldeles för låg, jag personligen skulle vilja se 4K upplösning men jag antar att vi får vänta några år innan det finns skärmar som både har 2160p och @120hz+. min nuvara skärm har 1440p110 (klockad) och efterssom en skärm används till t å ögon när det gäller occulus rift samtidigt som en betysligt större del av synfältet täcks känns 3 megapixlar per öga som minimum

läste nån stans att det är svårt att få tag i små skärmar som också klarar 120hz

Hans
Medlem
Hans

Tack för nyheten! Oculus Rift är beställd.