LG G2 kan bli en av årets trevligaste bekantskaper på smartphonemarknaden. Ett sällsynt lättsmält produktnamn matchas av en imponerande specifikationslista. Vi har klämt på LG:s nya flaggskepp som lockar med bland annat en vacker skärm och rykande snabb processor.

LG är en jätte på elektroniksidan men har trots detta haft svårt att pricka helt rätt med sina smartphones. Man har förvisso ofta varit först med ny teknik som extra processorkärnor och skärmar med 720 x 1 280 pixlar men samtidigt fått kritik för mjukvara och batteritid. Denna gången har LG valt att behålla sina tekniska framsteg inom det egna produktionsledet istället för att sälja den till konkurrenter som exempelvis Apple. Resultatet är en funktionsspäckad telefon med en specifikationslista som imponerar.

Specifikationer LG G2 LG Optimus G
Mått (H x B x D) 138,5 x 70,9 x 8,9 mm 131,9 x 68,9 x 8,45 mm
Vikt 143 145 gram
Skärmpanel True HD IPS+ True HD IPS+
Storlek och upplösning 5,2 tum, 1080×1920 pixlar (424 ppi) 4,7 tum, 768 x 1280 pixlar (318 ppi)
CPU Qualcomm Snapdragon 800 (fyrkärnig Krait 400) Qualcomm S4 Pro (fyrkärnig Krait 200)
Tillverkningsteknik 28nm 28nm
CPU-frekvens 2,26 GHz 1,5 GHz
GPU Adreno 330 Adreno 320
RAM 2 GB LPDDR3 2 GB LPDDR2
Internimnne 32 GB 32 GB
MicroSD-plats Nej Nej
Batteri 3000 mAh 2 100 mAh
Anslutningar USB 2.0, 3,5mm hörlurskontakt MHL, 3,5mm hörlurskontakt
Trådlös kommunikation HSDPA+, 42 Mbps
LTE
WiFi 802.11ac
Bluetooth 4.0
GPS, A-GPS, GLONASS
LED indikator
HSDPA+, 42 Mbps
LTE
WiFi 802.11ac
Bluetooth 4.0
GPS, A-GPS, GLONASS
NFC
LED indikator
Kamera Baksidan: 13 MP med autofokus, LED-blixt och optisk bildstabilisering, spelar in video i 1080p
Framsidan: 2,1 MP för videosamtal
Baksidan: 13MP med autofoku och LED-blixt, spelar in video i 1080p
Framsidan: 1,3 MP för videosamtal
Sensorer Accelerometer
Gyroskopsensor
Närhetssensor
Accelerometer
Gyroskopsensor
Närhetssensor
Operativsystem Android 4.2.2 Jelly Bean Android 4.1, Jelly Bean

Trots att G2 har fått ett större batteri och skärm har yttermåtten inte vuxit nämnvärt vilket förklaras av att man fortsatt skala ned skärmramen, som nu bara mäter lite över tre millimeter i bredd. Tekniken som ligger bakom är en ny skärmpanel som utöver sin smala ram även är tunnast på marknaden med sina 2,2 millimeter i profil. Valet att placera start- och volymknappar på baksidan kan ha varit en konsekvens av jakten på ett tunnare format även om LG gärna pratar om innovationen och fördelarna med att använda pekfingret för att kontrollera skärmen.

 

Stor och högkvalitativ skärm

Våra första intryck av skärmen är enbart positiva. Den är en av marknades ljusstarkaste med sina 535 nits men det som imponerar mest är kontrasten som nästan ger oss oled-känsla. Vi behöver spendera lite mer tid med telefonen innan vi ger ett slutgiltigt uttalande men det ser ut som att HTC One kommer få svårt att behålla kronan för marknadens bästa skärm. Även när det kommer till responsivitet imponerar den nya skärmen, det finns inte något avstånd mellan glaset och panelen vilket ger en känsla av att fingret ligger nästan i direktkontakt med själva panelen.

LG är en av få som använder tillverkare som slopar fysiska navigeringsknappar och endast satsar på mjukvaruknappar. Vi anser att de gör helt rätt i detta då det ger dem möjlighet att låta skärmen ta upp en större del av framsidan samtidigt som man får en större visningsyta om man tittar på film eller bilder. Med G2 har man tagit det ett steg längre och låter användaren bestämma placeringen av knapparna. Förhoppningsvis kan man utöka möjligheterna i framtiden så att det även går att placera applikationer för att ge direktåtkomst till kamera eller webbläsare även om man är inne i en applikation.

Kraftfulla prestanda och stort batteri

LG G2 ser ut att bli den första telefonen att dyka upp på marknaden med Snapdragon 800 som ger en ordentligt prestandaökning jämfört med de nuvarande alternativen. Utöver ökade klockfrekvenser erbjuder Snapdragon 800 snabbare minne och en uppbiffad grafikdel. För att läsa mer hänvisar vi till vår artikel om Qualcomms nya processor där vi bland annat jämför Snapdragon 800 med traditionella PC-processorer.

Högre prestanda betyder nästan alltid ökad energiåtgång och med LG:s bakgrund när det kommer till batteritid är vi glada att se att man skeppar telefonen med ett ordentligt batteri på 3 000 milliamperetimmare vilket är en ordentligt uppgradering från Optimus G. LG har använt två tekniker för att kunna montera ett batteri med hög kapacitet utan att tjockleken springer iväg: SiO+ ger tillverkaren möjligheten att öka densiteten så att man kan få in fler milliamperetimmar på samma volym men man har även format batteriet så att den ska följa telefonens yttermått.

Högupplöst kamera med optiskt bildstabilisering

G2 lär inte bara bli först med Snapdragon 800 utan även först med en kamera på 13 megapixlar som använder optisk bildstabilisering vilket vi hoppas ska ge bra resultat även när ljusförhållandena är sämre, förutsatt att objektet inte rör på sig. Vi har inte haft möjlighet att ta några bilder med kameran men vi ser ett potentiellt orosmoln: sensorn.

Vi har sett en del reklam och presentationer för G2 och när man pratat om kameran har man nämnt antalet megapixlar och den optiska bildstabiliseringen. Man har däremot inte nämnt storleken på sensorn vilket får oss att tro att man använt samma lilla sensor som tidigare. Det är ingen tvekan om att bildstabilisering hjälper när man vill fotografera i mörker men det är inte lika effektivt som möjligheten att öka ljusinsläppet. Förhoppningsvis har LG ett par kort i rockärmen när det kommer till efterbehandlingen och kameramjukvaran i övrigt.

För de som vill använda telefonen till att filma finns det gott om positiva nyheter. Det nya flaggskeppet kommer kunna spela in 1080p i 60 bildrutor per sekund, tillsammans med bättre stabilitet bör man kunna få riktigt bra resultat. Även när det kommer till ljudinspelning ligger LG på pappret i framkant med tre mikrofoner och möjligheten att i efterhand kunna justera brusreduceringen för att ge möjligheten att zooma in på ljudkällor.

Mycket telefon för pengarna 

Vi har tagit upp några av nyheterna för LG G2 men det finns mycket mer som vi inte tagit upp: Möjligheten att väcka telefonen genom att knacka på skärmen, stöd för att spela 24 bitars 192kHz FLAC-filer och flertalet nya mjukvarufunktioner. Men en av de största styrkorna är priset: LG G2 har ett rekommenderat pris på 5 000 kronor inklusive moms. Ett introduktionspris märkvärt lägre än vad vi brukar se på den yttersta premiummarknaden där nya modeller ofta introduceras med prislappar närmare 6 000 kronor.

Vi sitter i skrivande stund och väntar på att telefonen ska nå vårt testlabb men det ser ut som att LG kan ha en riktig fullträff på gång. Ett flaggskepp med den senaste tekniken i ett smärt skal till ett konkurrenskraftigt pris. LG G2 kommer att börja säljas i svenska butiker den 4:e oktober och nu återstår bara att se vad konkurrenterna kan hitta på under IFA-mässan i nästa vecka.

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
john axelsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
john axelsson
Gäst
john axelsson

Jag gillar verkligen era tester. Är en recension av G2 på gång?