Efter en lång väntan har det blivit dags för Intel att officiellt lansera processorfamiljen Ice Lake baserad kring 10 nanometers tillverkningsteknik som har gäckat processorjätten under flera år.

Intels ursprungliga plan var att sjösätta de första processormodellerna baserade på 10 nanometers (nm) tillverkningsteknik för cirka fyra år sedan. Det har dock varit en stadig ström av problem som dykt upp under utvecklingen av de nya processorerna och förseningarna har avlöst varandra.

Nu har det dock blivit dags för de första processorerna att ta sin plats på marknaden. Mer specifikt rör det sig om elva processormodeller som alla är menade att huseras i bärbara datorer. Dessa modeller är delade mellan serierna Ice Lake-U och Ice Lake-Y och den förstnämnda serien blir den mer högpresterande med TDP-värden som sträcker sig mellan 15 och 25 watt medans Y-serien håller sig mellan 9 och 12 watt.

Det finns en processormodell som sträcker sig upp till 28 watt TDP, Core i7-1068G7, denna modell kommer med en basfrekvens på 2,3 gigahertz (GHz) och en turbofrekvens på 4,1 GHz på en ensam kärna. Sett till den maximala turbofrekvenser för samtliga kärnor på en och samma gång ligger denna på 3,6 GHz.

Intel hävdar att denna nya processorgeneration och arkitektur ska resultera i en cirka 18 procent ökning i antalet instruktioner per klockcykel (IPC). Processorerna kommer även med uppdaterade integrerade grafikkretsar ur den elfte generationen. Beroende på om processorn i fråga har G1, G4 eller G7 i sitt produktnamn kommer de integrerade grafikkretsarna med 32, 48 eller 64 beräkningsenheter.

Samtliga processorenheter i U-serien kommer utrustade med fyra kärnor och åtta trådar. Bortsett från instegsmodellen Core i3-1005G1 som håller sig till två kärnor och fyra trådar. Hos Y-serien handlar det om fyrkärniga processorer för de tre modeller längst upp i hierarkin och två kärnor hos de två instegsmodellerna. Detta tillsammans med Hyper Threading vilket ger åtta eller fyra trådar beroende på processormodell.

Dessa elva processormodeller förväntas vara grundpelarna i minst 35 olika modeller av bärbara datorer lagom till årets julhandel. Hur det ser ut för lanseringen av processormodeller för stationära datorer baserade på den nya tillverkningstekniken i fortsatt oklart. Intel menar dock att inom det kommande året ska samtliga segment uppdateras och tillverkningstekniken ska se en allt bredare lansering. Hur pass dessa planer håller denna gång återstår att se. Dock står det klart att Intel äntligen lyckats lösa problemen med 10 nm någorlunda och vi nu får se rediga nyheter inuti processorerna för första gången på flera år.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid