Forskare har hittat ett sätt att kontrollera kolbaserade nanocylindrar som kan göra dem möjliga att använda som transistorer i framtidens processorer. De nya framstegen kan betyda att framtiden kan tänkas bjuda på transistorer som mäter fem nanometer och som erbjuder upp till sju gånger högre prestanda än dagens processorteknik.

Dagens modernaste transistorer mäter oftast 14 eller 16 nanometer. Framtiden för traditionella transistorer ser dock svår ut. Företag jobbar med att utveckla tio nanometer-transistorer men transistorer i denna storlek börjar få stora problem med resistans. Av den anledningen finns det många företag och forskningslag som arbetar med att hitta nya material och tillverkningstekniker för framtidens transitorer. IBM har nyligen kombinerat kisel med germanium för att skapa en processor som är baserad på sju nanometer-transistorer. Men det finns många andra sätt att tillverka framtidens transistorer och enligt IBM:s vice ordförande för företagets forskning- och utvecklingsdivison, Dario Gil, är kolbaserade cylindrar en av framtidens mest lovande nya teknik.

Fem nanometer

I en ny rapport från IBM:s Thomas J. Watson Research Center beskriver forskare att de lyckats hantera kolbaserade cylindrar som för första gången gör det möjligt att använda dem som transistorer. Tekniken baseras på cylindrar bestående av ett lager kolatomer som skapar en cylinder som mäter 40 atomer i diameter. Denna typ av cylinder har kunnat tillverkas under längre tid men har inte kunnat kontrolleras på ett praktiskt sätt. Nu har forskare lyckats placera cylindrarna på en kiselplatta för att skapa kolbaserade transistorer. Med den tekniken tror forskare att branschen om tre år kan lyckas skapa kolcylindrar med 28 atomer diameter. Tekniken sägs ha möjlighet att skapa transistorer som är fem nanometer stora, betydligt mindre än vad forskare tror att dagens transistorteknik kan nå ner till.

Många år kvar

Med den nya kolbaserade transistortekniken tror forskare att processorer baserade på den kan uppnå sju gånger högre prestanda alternativt betydligt högre energieffektivitet än dagens processorer. Dessa stora prestandavinster och forskares nya framsteg inom kolcylindrar kan ge oss stora framsteg inom processorteknik i framtiden. Med det sagt kommer det att dröja många år innan tekniken är redo för att nå konsumenter. Forskare vet inte när den kan tänkas vara färdig för bred användning men med tanke på utvecklingsperioden för ny processorteknik är det inte sannolikt att tekniken når konsumenter under de kommande fem åren.

Källa: New York Times

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid