Small preview image

När IBm lanserade sin Cell processor talades det i ganska positiva ordalag om hur denna nya typ av CPU skulle revolutionera marknaden med sin unika arkitektur. Såhär i efterhand kan man säga att processorn gjort sig mest känd i Playstation 3, men där slutar också sagan. Nu har alltså IBM beslutat att PowerXCell-8i inte får någon ytterliggare uppföljare.



I en intervju med tyska Heise Online bekräftade IBMs vice ansvarige för Deep computing, David Turek, att den påtalade uppföljaren till den senaste PowerXCell-8i inte kommer bli av. Orsaken till detta är så klart att processorn inte fått det motagande på marknaden som man hoppats på. Det tal om att till och med konkurrera ut x86 processorerna till förmån för Cell har mer och mer tystnad samtidigt som det också hörs klagomål att PS3 är så svår att koda till, just för dess Cell processor.


Man skall dock inte underskatta den betydelse Cell-processorn haft för utvecklingen i industrin, även om själv processorn inte blev den succé IBM hoppades. IBM meddelar att den teknik man utvecklat för Cell nu förs vidare till andra projekt. Vi kan dessutom nu se utvecklingen med en eller flera CPUer tillsammans med till exempel en GPU har fått genomslag hos både Intel och AMD i deras Larabee respektive Fusion

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid