IBM och Sony har utvecklat en ny teknik för arkivlagring som slår nytt världsrekord i lagringsdensitet, med hela 31 Gbit per kvadratcentimeter.

För konsumenter dog magnetisk bandlagring ut tillsammans med format som VHS och ljudkassetter. Men för arkivlagring, som ställer större krav på lagringsdensitet och pålitlighet än hastighet, lever tekniken kvar i modernare tappning.

Nu har IBM och Sony presenterat en ny teknik för magnetisk bandlagring som ökar mängden data per enhet bandarea med 20 gånger från tidigare alternativ. Den nya tekniken, som ännu inte har något marknadsföringsnamn, klarar av 201 gigabit per kvadrattum, motsvarande 31 gigabit (cirka 3,9 gigabyte) per kvadratcentimeter.

Tekniken är tänkt att användas i bandkassetter, och där tidigare magnetbandstekniker klarar 15 terabyte per kassett ska Sonys och IBM:s nya teknik klara hela 330 terabyte i en storlek som ryms i handflatan.

”Dubbel lagring vartannat år”

Framsteget ska bygga främst på två nya förbättringar kontra tidigare tekniker. Dels har företagen utvecklat en ny tillverkningsteknik som utsöndrar mindre föroreningar när själva bandet behandlas. IBM har i sin tur utvecklat ett nytt läs- och skrivhuvud, och Sony har själva tagit fram en behandling till magnetbandet som minskar friktion och tillåter högre hastigheter.

När tekniken börjar produceras på större skala är fortfarande oklart, men när det sker blir det i första hand för långtidslagring hos stora företag och myndigheter. Företagen tror sig även kunna fortsätta skala tekniken framåt, och leverera dubbelt så mycket lagring vartannat år.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
3 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
JBMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
JB
Medlem
JB

Min sista bandstation way, way back, en Colorado, minns inte hur många MB bandkassetterna kunde lagra, men den fyllde sin funktion väl, behövde inte vara snabb, tog automatiskt backup under natten av ändrade filer (incremental data storage). Men tape lär nog vara än mer ovanligt framgent än det var då, endast för masslagring av data som är mer eller mindre statisk. Idag är det NAS med Raid 1 (speglade diskar) samt BD-bränning på M-diskar som gäller för säkerhetslagring, dessutom med geografiskt avskild (>5 mil) kopia med jämna mellanrum (eller om man nu vill lita på molnlagring) / jb

JB
Medlem
JB

Glömde en sak – ett tips, all säkerhetslagring skall genomgå verifiering – viktigt! / jb

Medlem
David S. C. Karlsson

Undrar vad det blir för pris per TB på dessa kassetter. Om det är sämre än på en mekanisk hårddisk så är det ju inte så intressant.

Morkul
Medlem
Morkul

Tror det är bättre men även om det skulle vara sämre så handlar det också om arkivbeständighet och där är inte mekaniska hårddiskar speciellt bra.

JB
Medlem
JB

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv;) /jb