Yahoo bekräftar att över 500 miljoner e-postkonton blivit stulna men de senaste åren har hundratals sajter blivit hackade, såhär kan du kontrollera om dina konto är i riskzonen.

När Yahoo blev hackade så kom uppgifter om miljontals kontot på villovägar. Samma sak har hänt med till exempel MySpace, LinkedIn och Adobe de senaste åren. Det är inte alltid man ens kommer ihåg vilka konto och sajter man registrerat sig på och för den som känner sig osäker på om ens kontouppgifter kommit på vift finns det hjälpmedel.

På sajten HaveIBeenPWND har man utvecklat en tjänst som sammanställt listor över de konton vars inloggningsuppgifter har blivit stulna de senast åren och med en snabb epostsökning kan du nu dubbelkolla om något av dina konton är i farozonen.

Via hemsidan så skriver du helt enkelt bara in din e-postadress och trycker sedan Enter så kommer HaveIBeenPWND att visa om din mailadress finns med i listorna över hackade konton från i skrivande stund 164 stycken hemsidor vars användaruppgifter rapporterats som stulna.

Skulle det vara så att uppgifterna från något av dina konton blivit stulna så kommer hemsidan att visa vilken hemsida det rör sig om. Om du är en av dom vars uppgifter hamnat i fel händer så kommer du att se detta på hemsidan. Om du inte har drabbats i någon utav dessa attacker så får du upp ett grönt meddelande istället som berättar att ditt epostkonto bör vara säkert.

En väldigt enkel process som kan vara väl värt att spendera 2 minuter av din tid på. Ifall din mailadress listas som ”pwned” bör du omedelbart ändra dina kontaktuppgifter både på den berörda sajten och övriga tjänster där du använt samma kontouppgifter som mail och lösenord. Notera att det inte är säkert att någon missbrukat ditt konto även om det varit registrerat på en utsatt sajt men dina kontouppgifter finns troligtvis i händerna på illvilliga personer och bör ändå ändras omedelbart. Mer information hur du lättast gör detta och hur du skyddar dig i framtiden finns att läsa i vår tidigare artikel om Yahoos dataintrång.

Är du utsatt?
Har något av dina epostkonton blivit läckta enligt Haveibeenpwned?

Rubrik

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid