Många stora teknikföretag tror stenhårt på en framtid med flera hundra miljarder små uppkopplade enheter. Då är det viktigt att det finns operativsystem som är tillräckligt små och effektiva. Huawei tror sig ha hittat en lösning med sitt eget Linux-baserade operativsystem. LiteOS är inte är större än 10 kilobyte.

IoT är en förkortning som blivit minst sagt populär i teknikvärlden de senaste åren. Förkortningen står för Internet of Things och är oftast en beskrivning för en liten Internet-uppkopplad produkt som har någon typ av smart funktionalitet. Förkortningen kan användas för allt från övervakningskameror, dörrlås och väderstationer till rörelsesensorer, mjölkpaket och kundvagnar.

Huawei påstår sig nu ha utvecklat ett operativsystem som kan ligga till grund för många av framtidens IoT-produkter. Operativsystemet kallas LiteOS och kräver inte mer än 10 kilobyte lagringsutrymme. För att sätta detta i perspektiv kan det påpekas att det otroligt lilla Linux-baserade operativsystemet TinyCore är 15 megabyte stort och att Windows 8.1 kräver 16 gigabyte ledigt lagringsutrymme för att installeras.

Extra funktioner måste läggas till

Huaweis nya operativsystem är baserat på Linux och är därför öppet för hård- och mjukvarutillverkare att använda och anpassa. Faktum är att utvecklare måste anpassa operativsystemet för att få det att fungera ordentligt. LiteOS har bara stöd för grundläggande funktioner så som automatisk nätverkshantering, andra funktioner måste läggas till.

Huawei har inga officiella planer på att sälja egna IoT-prylar men företaget hoppas att tillverkare väljer LiteOS som operativsystem för sina produkter och att de använder Huaweis komponenter för kommunikation.

Källa: VRWorld

Läs mer:

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
S0urcerr0RRK Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
RK
Gäst
RK

Namnet Huawei valt bidrar till viss förvirring. Är det ett egenutvecklat OS eller är det en variant av LiteOS, ett öppet OS som började utvecklas runt 2007. Inte ens utvecklarna av det LiteOS som funnits sedan tidigare verkar veta eftersom följande finns att läsa på http://www.liteos.net/: Disclaimer (05/21/2015): The LiteOS is an open source operating system for embedded systems and sensor networks, whose development started in 2007. Recently we read in the news that the Telecom company Huawei developed an embedded operating system also named as LiteOS. We are not sure whether the same name indicates they are based on… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Älskar den här sortens nyheter!Alternativa OS är en kategori det inte rapporteras så mycket om i ”mainstream-media”.Vi har vant oss vid hur datorer ska kännas och vara, men det finns så mycket spännande bortom våra just nu inramade välkända OS. System som kan ha en helt annan approach än dessa monstersize OS vi är vana vid. Realtime OS, och andra minimalistiska varianter lämpade för särskilda ändamål. Brukar samlas riktigt spännande communities kring dessa oxå med extrema nivåer kunskap (om det mesta) ovanligt att hitta på andra håll på internet. Är därför så oerhört uppfriskande att få läsa om exotiska OS.… Läs hela »