Summering

Huawei är en ny spelare på datormarknaden, och beslutet att ge sig in på en sådan krympande marknad är inte helt självklart. Under presskonferensen i Berlin menar Huawei att satsningen är en fråga om att bli heltäckande för konsumentelektronik och täcka alla användarbehov. Med andra ord, Huawei vill gå från att vara en renodlad mobilaktör till att bli den kinesiska motsvarigheten till amerikanska Apple, koreanska Samsung eller taiwanesiska Asus.

En ny aktör på en krympande marknad

Medan PC-marknaden tappar mark till bland annat mobiltelefoner och enklare datorer såsom Chromebooks är den trots allt inte döende, men konkurrensen om kunderna blir hårdare. Våra tidiga intryck om Huaweis nya Matebook-serie är dock överlag positiv, då exempelvis Matebook X visar att Huawei inte bara kan komma ikapp etablerade datortillverkare utan potentiellt även föra nya lösningar till bordet.

Huruvida de nya datorerna faktiskt håller måttet i praktiken kommer vi dock kunna svara på först efter ett djupgående test. Men ser vi till Huaweis tidigare satsningar på mobilmarknaden har företagets största akilleshäl i regel varit undermålig mjukvara, även när hårdvaran har varit i toppklass. På PC-sidan är det Microsoft som står för mjukvaran, vilket kan vara till Huaweis fördel.

Pris och tillgänglighet

Samtliga tre modeller kommer lanseras i Europa under sommaren, men något exakt datum är fortfarande inte känt. Det är även oklart vilka – om några – distributörer som planerar att ta de nya enheterna till svenska butiker.

Priset för hybriddatorn Matebook E börjar på cirka 10 000 kronor och går upp till 13 000 kronor beroende på val av processor, minne och lagring. Den större Matebook D börjar på relativt lättsmälta 8 000 kronor utan flashlagring, och går upp till 10 000 kronor med Core i7-processor och 128 GB SSD. Ultraportabla Matebook X börjar på 14 000 kronor och går upp till 17 000 kronor för toppmodellen.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Innehåll

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid