Huawei MateBook 14 och 15 presenteras som tuffa utmanare i Windows-marknadens mellanklass. Med ny SSD och bättre RAM, erbjuds bättre prestanda. Designen imponerar dessutom men mobila Ryzen 3000 ser allt sämre ut.

Trots att mobilmässan MWC har ställts in efter rädsla för spridning av Corona-virus, har Huawei hållit sin presskonferens i Barcelona i dag ändå. På eventet presenterades företagets nya vikbara smartphone, Mate XS, som vår systersajt Surfa kommer att skriva mer om senare i dag. Företaget passade dessutom på att introducera sin nya mellanklasslaptop, MateBook D. Trots handelsproblemen med USA fortsätter nämligen Huaweis satsning på Windows-laptops och denna gången fortsätter satsningen också på AMD-komponenter.

MateBook D kommer i en 14 och en 15 tums-modell. De skiljer sig främst i storlek, inte så mycket i interna komponenter. De riktar sig till mellanklassen av Windows-marknaden och gör det med en ganska hög ribba för byggkvalitet. Vi har fått ta en tidig förhandstitt på 14 tums-modellen.

Uppgraderad prestanda med förra årets Ryzen

MateBook D-serien är gjord för en ganska bred publik. Det sätter hårda krav på pris och det gör AMD till ett naturligt val för Huawei. När det gäller interna komponenter har nya MateBook D ett AMD Ryzen 3500U, som baseras på AMDs första Zen-artitektur. Det är definitivt lite av en besvikelse när vi vet att 4000-serien är runt hörnet. SSDn bjuder på gladare nyheter. Den har äntligen uppgraderats till PCIe, från SATA i förra årets modell. I vårt exemplar sitter en Samsung PM981 på 512 GB. 512 GB är mycket riktigt standardkonfigurationen för 14 tums-modellen, som också har 8 GB RAM, nu uppgraderat till dual-channel DDR4.

När det gäller portar är utbudet ganska normalt. På vänster sida finns en USB Typ C- och en USB 2.0-port samt en HDMI-port. USB Typ C-porten används för laddning med den inkluderade USB PD-laddaren, som når 56 watt. Den har dock inte stöd för videoutmatning genom USB-port. På höger sida finns också en USB 3.0-port och en hörlursport.

Sparsamt enkel

Designen är en av de mer imponerande delarna av Huaweis senaste laptop. Chassit är gjort av aluminium och är stadigt byggt. Det gör också tangentbordet stabilt. Under det finns en stor trackpad som har stöd för multitouch-gester. Bredvid tangentbordet finns en på/av-knapp med en inbyggd fingeravtrycksläsare som kan läsa och autentisera användaren när datorn startas. I övrigt är designen väldigt sparsam och enkel. Med ett stort undantag. Huawei fortsätter att erbjuda Huawei Share-funktionalitet mellan datorn och Huawei-telefoner. Huawei Share fungerar bäst med NFC. Likt förra årets modeller är dock NFC-kretsen inbyggd i en klisterlapp som är ganska ful och som användare kan pilla bort av misstag.

En både bra och dålig lösning är den inbyggda kameran, som gömmer sig i tangentbordet. Klicka på kameratangenten och kameran poppar upp. Det ger kameran ett osmickrande perspektiv, med fördelen att det är lätt att lita på att kameran inte filmar i smyg.

MateBook D är inte särskilt tekniskt imponerande. Det är den knappast tänkt att vara heller. Med ett lanseringspris på 8 000 kronor för 512 GB lagring och 8 GB RAM, ligger den åtminstone i klass med de billigaste konkurrenterna. Lanseringen sker redan i dag. För priset är vi positivt överraskade av den byggkvalitet som Huawei har lyckats få ihop. Nu när Huawei har tagit sig runt handelsproblem som tidigare stoppat företaget från att köpa Windows-licenser, kan MateBook kanske bli ett intressant alternativ i mellanklassen. Vi kan samtidigt inte undvika att känna att det kanske hade varit värt att vänta ett par månader för att se vad Ryzen 4000-serien kan erbjuda.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid