Huawei Matebook X Pro – bra laptop blir ännu bättre

Omtyckt laptop moderniseras

0

Huawei avtäcker under MWC 2019 nästa upplaga av sin bärbara dator Matebook X Pro som nu uppdaterats med den nya generationens hårdvara från Intel och Nvidia.

Huawei visar under MWC 2019 upp en rad nya produkter. Bland annat deras vikbara smartphone Mate X som trots begränsad förhandstitt gjorde en positivt intryck hos vår redaktion på plats. Även den nya bärbara datorn Matebook 13 som vi redan har fått ta en titt på visades upp.

Matebook 13 är dock inte den enda bärbara datorn från Huawei som gör ett framträdande under MWC i Barcelona. Tillverkaren har även visat upp nästa generation av Matebook X Pro vars föregångare fick ett ypperligt betyg i vårt test.

Huawei Matebook X Pro 2019

Nyheterna hos den uppdaterade versionen av Matebook X Pro är till synes relativt små jämfört med föregångaren. Det handlar om samma grundläggande design, en skärmstorlek på 13,9 tum med en upplösning på 3 000 x 2 000 pixlar samt små ramar runt skärmen vilket resulterar i att webbkameran är gömd i tangentbordet.

CPU & GPU moderniseras

Medans fjolårets modell kom utrustad med en grafikkrets i form av Nvidia MX150 kommer den nya modellen med den purfärska grafikkretsen MX250. Jämfört med MX150 hos föregående upplaga av Matebook X Pro som var en krets på 10 watt är MX250 hos den nya modellen en krets på 25 watt vilket bör resultera i märkbart bättre grafikprestanda. Det är inte en krets som gör datorn till något monster när det kommer till att driva speltitlar, men den bör ta ett redigt kliv framåt jämfört med föregående modell.

Sett till datorns processor har det även där uppdaterats till en nyare generation. Fjolårets modell kom utrustad med en processor baserad på Intels Kaby Lake-arkitektur och årets modell har en processor som bygger på den nyare arkitekturen Whiskey Lake. Något som bör resultera i bättre energieffektivitet.

Stor skillnad trots samma anslutningar

Årets modell av Matebook X Pro kommer med samma anslutningsmöjligheter som sin föregångare. Det rör sig fortfarande om två USB Typ C-portar med Thunderbolt-stöd och en ensam USB Typ A-port.

Den stora skillnaden ligger dock i att USB Typ C-porten med stöd för Thunderbolt nu erbjuder upp till fyra PCI Express-banor. Detta resulterar i att den nya laptopen är kompatibel med till exempel externa grafikkortsdockor. Något som mycket väl kan vara en välkommen uppdatering för den som vill ha lite extra grafikprestanda på hemmaplan men nöjer sig med MX250-kretsen när man är på språng.

Det vi gärna ser i kommande iterationer av Huawei Matebook X Pro är en annan lösning för webbkameran. Trots att det är en smart lösning att gömma kameran i tangentbordet och således hålla skärmkanterna till ett minimum är det en relativt osmickrande vinkel vid videosamtal. Trots detta är det intressant att se hur Huawei håller trycket uppe på marknaden för bärbara datorer trots att tillverkaren är relativt ny till just detta område.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid