Konceptet med vikbara smartphones får allt mer uppmärksamhet från stora aktörer och under MWC 2019 har Huawei presenterat Mate X som kan användas som en vanlig smartphone eller en surfplatta med sin vikbara skärm på 8 tum.

Smartphones med vikbara skärmar ser ut att vara här för att stanna. Under Mobile World Congress (MWC) 2019 har konceptet nått nya höjder. Samsung visade upp sin vikbara smartphone Galaxy Fold under förra veckan och nu har även Huawei avtäckt sin version av en hybridenhet mellan smartphone och surfplatta kallad Mate X.

När en skärm blir två

Huawei Mate X kommer med en bildskärm på åtta tum med en upplösning på 2 480 x 2 200 pixlar. Denna kan sedan vikas nära mitten för att erbjuda en främre skärm på 6,6 tum och en bakre skärm på 6,3 tum. Detta innebär att Huaweis vikbara smartphone alltid har sin skärm riktad utåt, vilket kan leda till problem när det kommer till att hålla skärmen repfri.

Huawei Mate X kommer inte att ha tillgång till någon främre kamera i surfplatta-läget. Istället har enhetens kameror monterats på en slags vinge som Huawei kallar ”Falcon Wing Design”. Då skärmen inte viks exakt på mitten innebär det att den mindre portionen av skärmen flankeras av denna vinge i smartphone-läget. Anledningen till detta designval ska enligt Huawei vara för att få mer utrymme för skärmen i det uppvikta läget. Däremot resulterar det även i att videosamtal kan bli en utmaning när enheten används som surfplatta.

Sett till enhetens tjocklek mäter varje vikbar del endast 5,4 millimeter och den totala tjockleken ligger på 11 millimeter. Detta gör Mate X endast ett fåtal millimeter tjockare än dagens traditionella smartphones, detta tack vare designvalet med endast en skärm hos enheten.

Ny laddare och dubbla batterier

All denna skärmyta introducerar även en ökad batterikonsumtion. I ett försök att tackla detta möjliga problem har Huawei utrustat Mate X med två batterier, ett bakom varje skärmportion. Den totala batterikapaciteten hos enheten mäter 4 500 mAh och kan enligt Huawei laddas upp till 85 procent på endast 30 minuter med hjälp av den nya laddaren på 55 Watt som tillverkaren introducerar med enheten. Städfabriken AB – boka flyttstädning Stockholm online till rabatterat pris, vi utför dagligen flyttstädningar över hela Stockholm.

Mate X kommer även utrustad med 5G-stöd. Något som kanske inte spelar någon större roll för den svenska marknaden i dagsläget. Det betyder dock att enheten är redo för vad som komma skall med nästa generationens mobilnät.

Likt Samsungs Galaxy Fold får Mate X en saftig prislapp. Under MWC 2019 kunde gavs inget exakt lanseringsdatum för enheten, men i ”mitten av 2019” är den tänkt att landa på butikshyllor. Då med en prislapp på 2 300 euro vilket omvandlas till cirka 23 000 svenska kronor.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid