Nokia har fått mycket uppmärksamhet på sistone och många hade nog glömt bort bort att det finns fler tillverkare som utvecklar telefoner med WP8. Igår var det HTC:s tur att presentera sina modeller: 8X och 8S där vi liksom i tillverkarens Android-utbud ser fokus på ljud- och fotokvalitet.

Att HTC skulle visa upp en eller flera telefoner med WP8 på sitt event under gårdagen var ingen överraskning. Vad vi inte förväntade oss var att de skulle presentera en helt ny design. Likt Nokia har man valt att satsa på lite mer färgglada färger vilket kan leda till att man förväxlar dem med varandra vid en snabb överblick.

När det kommer till hårdvara påminner 8X mycket om One S med en uppgraderad skärm och är tänkt att axla rollen som flaggskepp medan 8S är utrustad med mindre imponerande hårdvara och är riktad till mellansegmentet.

Specifikationer HTC 8X
HTC 8S
Mått (H x B x D) 132,3 x 66,2 x 10,1 mm 120,5 x 63 x 10,3mm
Vikt 130 gram 113 g
Skärmpanel S-LCD 2 S-LCD
Storlek och upplösning 4,3 tum, 720 x 1280 pixlar (342 ppi) 4 tum, 480×800 pixlar (252ppi)
CPU Qualcomm MSM 8960 (dubbelkärnig S4) Qualcomm MSM 8627 (dubbelkärnig S4)
Tillverkningsteknik 28nm 28nm
CPU-frekvens 1,5 GHz 1GHz
GPU Adreno 225 Adreno 305
RAM 1GB 512MB
Internimnne 16GB 4GB
MicroSD-plats Nej Ja, upp till 32GB
Batteri 1800mAh 1700mAh
Anslutningar MicroUSB, 3,5mm hörlurskontakt MicroUSB, 3,5mm hörlurskontakt
Trådlös kommunikation HSDPA+, 21 Mbps
WiFi 802.11n
Bluetooth 2.1
FM-radio, GPS
NFC
HSDPA+, 21 Mbps
WiFi 802.11n
Bluetooth 2.1
FM-radio, GPS
Kamera Baksidan: 8MP med autofokus och LED-blixt, spelar in video i 1080p
Framsidan: 2,1 MP för videosamtal
Baksidan: 5MP med autofokus och LED-blixt, spelar in video i 720p
Sensorer Accelerometer
Gyroskopsensor
Närhetssensor
Accelerometer
Gyroskopsensor
Närhetssensor
Operativsystem Windows Phone 8 Windows Phone 8

HTC är först ut med att presentera en WP8-telefon på 4,3 tum med HD-upplösning, det kan vara ett smart drag då flaggskeppen på den senaste tiden fått allt större skärmar vilket kan ha lämnat målgruppen som vill ha en mindre skärm oexploaterad. HTC har inte sparat in på mycket: unibody-skalet är tillverkad i samma polykarbonatplast som One X som inte bara erbjuder en premiumkänsla men även en riktig bra stabilitet, utöver det hittar vi även Beats Audio som stått för utvecklingen av ljudchippen till One-serien som presterat riktigt bra i våra tester.

Helt nytt för 8X är vidvinkelkameran på framsidan som klarar av att filma i 1080p. Huruvida kameran på baksidan också får en förbättrad vidvinkel är oklart, men den blir utrustad med en fysisk kameraknapp och samma f/2.0 lins som One X samt möjligheten att ta bilder i rapp följd.

Specifikationsmässigt finns det inte mycket att klaga på när det kommer till 8X: minnet är bara på 16GB och saknar expansionsmöjligheter och batteriet når inte riktigt upp till Lumia 920 som lär vara den stora konkurrenten, HTC har däremot visat kompetens när det kommer till att optimera batteritiden då de lyckades bättre än konkurrenterna med Tegra 3.

Om vi istället tar en titt på 8S är det svårt att vara lika exalterad. Den är förvisso inte tänkt att erbjuda det bästa men att vara medioker på alla punkter kommer göra telefonen svårsåld på en svensk marknad där operatörer subventionerar de dyra telefonerna. Förutom en lågupplöst skärm, långsammare processor, mindre RAM och interminne så har 8S en kamera med lägre upplösning och bländarvärde.

Det finns för närvarande inga svenska priser på 8X och 8S men enligt den UK-baserade återförsäljaren Unlocked Mobiles kommer 8X kosta £399, 4200kr, och 8S £225, 2400kr, dessa uppgifter är inte bekräftade av HTC. Lanseringen är under första halvan av November enligt samma källa. 

Relaterade artiklar:

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Felix ByströmTempelnILGotSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

HTC 8X liknar – Nokia Lumia
HTC 8S liknar – Sony Xperia

Inget dåligt med det för det är snygga lurar och så även dessa två. 🙂

nILGot
Medlem
nILGot

Varför går det inte tillverka en mobil där skärmen går nästan hela vägen ut till kanterna?

Tempel
Medlem
Tempel

Det går men då kommer man få problem med att hålla i den utan att skärmen reagerar på att man trycker på den. Redan idag har en problem med det. Är man i situationer där man håller ordentligt i mobilen så kommer jag iaf åt på framsidan… men så har jag aldrig tappat min heller.