HP:s nuvarande vd Leo Apotheker har suttit på sin position i ungefär ett år, men har under den väldigt korta tiden skapat turbulens inom företaget. Hårdvarudivisionen till webOS är mer eller mindre nedlagd, och man gick ut med att man ville sälja av PC-divisionen något vdn numera nekar till. Styrelsen funderar därför på om det inte vore bäst att göra sig av med Apotheker och hitta en ersättare.

HP har hamnat i mycket blåsväder sedan man lagt ned utveckling och tillverkning av webOS-baserad hårdvara, och dessutom sagt att man helt planerade att dra sig ur PC-marknaden. Det var prat om att sälja av deras PC-division, PSG (Personal Systems Group). Samma dag som man tillkännagav dessa nyheter sjönk företagets aktievärde med hela 20%. Att HP sedan sålt av samtliga webOS-baserade Touchpads för så lite som 100 dollar, vilket är långt under tillverkningskostnad kan resultera i en förlust på hundratals miljoner.

Han pratade först om att sälja av världens största PC-division, något som Apotheker sedan förnekade

Efteråt var det rykten och mycket trovärdiga uppgifter om att Samsung och HP diskuterat en affär där Samsung skulle få köpa upp HP:s PSG som idag världens största. Men kort därefter meddelade Apotheker att man inte alls ville göra sig av med den avdelningen, utan att man tänkte bryta loss den till ett alldeles eget bolag. Det här troligen för att kunna hålla bokföring och omsättning isär för de olika bolagen.

Även deras uppköp av brittiska mjukvarubolaget Autonomy för 10,3 miljader dollar ifrågasätts, då deras omsättning förra året endast låg på strax under 1 miljard dollar. Anledningen till att man ville göra sig av med PSG var just att man inte ansåg att vinsten var tillräckligt hög. HP har nu blivit stämda av USA:s District Court av Robbins Geller Rudman & Down, och anklagar Leo Apotheker och CFO Cathie Lesjak för att ha missvisat investerare och aktieägare.

Leo_Apotheker

Apothekers framtid hos HP är idag oviss

Det här har fått HP:s styrelse att agera, och man funderar nu att säga Leo Apotheker, och då troligen även Cathie Lesjak från sina tjänster hos HP. Om dessa uppgifter stämmer sägs det att Ebays föredetta vd, Meg Whitman kommer efterträda Apotheker på en tillfällig basis fram till dess att man hittat en ny vd som passar.

Uppdatering 23/9-11: Det står nu klart att Leo Apotheker fick gå från sin post. Enligt rykten ska han ha gjort sig beredd på ett möta med styrelsen för att diskutera företagets strategi, och var personligen helt ovetande om vilket samtal som väntade honom på andra sidan dörren. Hur det än ligger till så är han historia hos HP, och det blev Ebays föredetta vd Meg Whitman som får ta över ansvaret över världens största företag för persondatorer. Hon fick positionen som vd med omedelbar verkan, och det låter inte som att det blir något tillfälligt.

Källa: Bloomberg

Relaterade nyheter:

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Viking1962Swedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Ja han har väl mest ställt till med en massa förvirring? Och att bara i princip lägga ner webOS som faktiskt har potential är ett riktigt konstigt beslut. Speciellt när det förra året ( tror jag det var ) snackades om att webOS skulle köras ovanpå Windows i datorer osv. Sen att sälja PSG divisionen var ju tur att inte det gick igenom. Kan ju förstå på ett sätt om man vill spinna av det som ett separat bolag.

Mycket konstiga beslut har han tagit.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Tur att ha inte jobbar/jobbade på AMD i alla fall :D, det hade varit spiken i kistan för AMD