HP presenterade i februari världens första arbetsstation i ett så kallat all-in-one format. HP Z1 anlände nyligen till svenska marknaden och vi tog en chans att kika närmare inuti denna kraftfulla men slimmade arbetsstation där uppgraderingsvänligheten står i fokus.

HP Z1 är riktad mot användare som kräver rejält med beräkningskraft men som vill klara sig utan de ofta stora och klumpiga lösningar som förknippas med traditionella arbetsstationer. Att ingen tidigare utvecklat en arbetsstation i Allt-i-ett format är inte särskilt svårt att förstå, det krävs helt enkelt utrymme för att både driva och få plats med de kraftfulla komponenter som marknaden kräver.

HP kan inte lura fysikens lagar men även om Z1 inte är lika kraftfull som de värsta arbetsstationerna på marknaden har tillverkaren tagit ett intressant grepp på marknaden. Bakom den 27 tum stora IPS-skärmen (2560×1440 pixlar) döljer sig nämligen komponenter som knappast skäms för sig. Bland annat Intels kraftfulla H2-plattform med stöd för fyrkärniga Intel Xeon-processorer ur E3-serien.

IMG_4449

HP Z1 rymmer även ett dedikerat grafikkort från Nvidia och som medlem i Quadro-familjen är det ett passande kort för arbetsstationer och exempelvis 3D-rendering eller CAD. Här har HP gjort sin troligtvis största eftergift för att lyckas med sitt system, grafikkortet är en mobil modell – om än en av de kraftfullaste i Nvidias sortiment. Nvidia Quadro 4000M med 336 CUDA-kärnor och 2GB dedikerat GDDR5-minne. Andra trevliga funktioner är en integrerad USB-port, stöd för USB 3.0, stöd för upp till 32GB DDR3-minne samt en kombinerad blue-ray och DVD-brännare.

HP har även sett till att göra Z1 uppgraderingsvänlig och allt från minne till grafikkort, hårddisk och nätaggregat går att byta i en enkel handvändning. Systemet kan till och med köras medan man öppnar upp datorn.

Prislappen börjar på drygt 19 000 kronor inklusive moms med en betydligt enklare Core i3-2120 CPU och integrerad HD 2000 grafik, medan de tyngre modellerna med Xeon E3-processorer och Quadro-grafikkort går loss på över 30 000 kronor.

IMG_4454 IMG_4459


4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Jacob HugossonDravondDecryphe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Hans
Medlem
Hans

Sexigt, ett grafikkort på reguljär MXM-modul. Det betyder att man kommer kunna uppgradera i framtiden med tredje-parts grafikkort.

Dravond
Medlem
Dravond

Mycket trevlig dator om den nu bara kom ner i pris och med konsument prylar så är den rejält intressant tack vare de enkla uppgraderingsmöjligheterna. Men det kommer nog inte hända än på ett tag… Mycket trevlig fot om inte annat att man inte behöver montera av den eller lägga ner den på något obekvämt sätt för att öppna upp.

Dock trevligt alternativ för företag som vill ha en bra all-in-one men inte vill gå Apple eller vill kunna uppgradera/fixa själva…

Medlem
WIRN

Jag har svårt att tro att denna kan slå, men intressant produkt dock…

Jacob Hugosson
Medlem

Det här är ju en produkt för företagesmarknaden, och där ser den faktiskt riktigt intressant ut. Det är i alla fall någonting som inte gjorts tidigare.