HP köpte som bekant upp mobiltelefontillverkaren Palm under förra året och har sedan dess arbetat flitigt på att optimera företagets mobila operativsystem WebOS för en mängd olika produkter. HP TouchPad är en surfplatta som blir en av de första produkterna på marknaden med WebOS och i en serie nya videoklipp visar HP varför plattformen kan vara värd att vänta på.

Palm blev aldrig särskilt stora på våra breddgrader men speciellt deras mjukvarulösningar och WebOS fick ofta mycket god kritik under de sista åren. Tyvärr höll inte hårdvaran samma klass och Palm tvingades sälja sin verksamhet till HP. Nu står de första HP-utvecklade WebOS-produkterna och stampar i kulisserna, där den i februari tillkännagivna HP TouchPad är en av de mest spännande lösningarna.

touchpad

HP TouchPad kommer att utrustas med en dubbelkärnig systemprocessor på 1,2 GHz och det blir samma lösning som vi nyligen tittade på i vår recension av HTC Sensation, med andra ord en Qualcomm MSM8260 SoC.

Det finns en mängd olika surfplattor på marknaden idag och baserade på en stor skärm är det ganska få skillnader i produkternas komponentdesign. Av denna anledning blir operativsystemet betydligt viktigare, något nu HP trycker på i sin marknadsföring av plattformen.

WebOS kommer med ett gediget stöd för multitasking och i de videoklipp som nu lagts upp på YouTube visar man flera spännande lösningar i operativsystemet. Bland annat hur man lätt växlar mellan olika program med handrörelser på skärmen. Automatisk realtids sökfunktion, stöd för HTML5, Adobe Flash och en Citrix-lösning för att strömma krävande data och applikationer från HP:s servrar direkt till surfplattan.

HP visar även hur man låter telefoner och surfplatta arbeta tillsammans där ett samtal till telefonen kan svaras på surfplattan. Eller hur exempelvis en hemsida som öppnas i surfplattan kan automatisk öppnas i telefonen, bara genom att man låter telefonen komma i kontakt med surfplattan.

HP TouchPad stödjer även trådlös laddning där man endast behöver ställa surfplattan i det Touchstone-kompatibla stället som automatiskt laddar plattan.

HP TouchPad kommer att lanseras den 1 juli och den uppdaterade WebOS-plattformen verkar helt klart vara på rätt väg. Vilket skulle betyda att Google Android, Apple iOS och RIM BlackBerry får ännu en het konkurrent på tabletmarknaden, medan vi väntar in storfräsaren Windows 8.

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
PsynoKhi0mitrixTempelSwedish BerserkAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jacob Hugosson
Medlem

Först undrade jag vad HP höll på med när de köpte upp Palm för att få tag på WebOS men nu känns det glasklart.

Svensken
Medlem
Svensken

Jätteintressant detta! Bra med mer konkurrens. Skulle inte WebOS kunna köras på en burk med Windows 7? Har för mig jag läst det innan.

Tempel
Medlem
Tempel

För 10år+ sen när man satt med IBMs Palm V klon så var man rätt ensam på tunnelbanan med en sån device, idag sitter säkert 20% med en device och pillar. Undrar om man skulle kunna skriva Graffitin fortfarande 😀

mitrix
Medlem
mitrix

Tror det finns bra potential speciellt för företagskunder, Android har ju lite av ett problem på den fronten i att det är så splittrat, en massa hårdvaruplattformar som kör en massa olika roms och alla program fungerar inte på alla enheter. Med HP och WebOS har man både en stor tillverkare i ryggen och ett OS och prylsystem som är tightare och möjligtvis lättare att anpassa så att alla grejor fungerar med varandra om man använder WebOS till allt.

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Intressant lösning. Kanske mer flexibelt än apples erbjudande med större fokus än google än så länge.