Hewlett-Packard, mer känt som kort och gott HP, näst störst i världen när det gäller persondatorer sparkar sin VD. Styrelsen svingar yxan med omedelbar verkan mot Carly Fiorina, som varit HP’s VD de senaste sex åren. Om man ser vad som hänt med HP kan man kanske till viss del förstå styrelsens beslut.
Aktien har backat ca 50 procent de senaste 5 åren, i fjol förlorade HP förstaplatsen som datortillverkare till Dell, HP tappar marknadsandelar på servermarknaden och köpet av Compaq för 17 miljarder dollar har inte slagit speciellt väl ut. Ingen direkt positiv utveckling med andra ord. De kanske ska börja med något annat istället (sås?).

Napster känner väl de flesta igen? De flesta ändvändare kände till Napster under dess storhetsperiod och musik flödade över Internet. Men på grund av det olagliga i denna handling så tvingades Napster att slå igen portarna när musikindustrin och även enskilda band med bland annat Metallica i spetsen ville skydda sin musik.
De flesta trodde väl att Napster skulle dö ut, vilket de var nära att göra. Napster valde att gå över till laglig försäljning av musik över nätet, vilket hittills inte har gått speciellt bra. Men nu ser det nästan ut att vända för Napster, resultatet för 2005 ser ut att överstiga prognoserna. Man räknar med att omsätta uppemot 43 miljoner dollar jämfört med analytikernas 35-40 miljoner dollar.

En del i det hela kan vara Napsters senaste satsning med abonnemang för musik. Man betalar en fast avgift på ca 100 kronor i månaden och får tillgång till Napsters musikarkiv med ca 1,3 miljoner låtar, slutar man betala försvinner låtarna från spelaren. Hur det är löst rent tekniskt vet vi inte men tekniken bakom det hela är framtagen av Microsoft. Tjänsten är idag bara tillgänglig i USA och Storbritannien.

Källa: di.se

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid