Googles webbläsarcentrerade operativsystem Chrome OS växer i popularitet och hittar hem i allt fler produkter från flera stora tillverkare. Näst ut är HP, som nu tillkännagivit en liten och kompakt Chromebox-dator, lämpad för allt från TV-bänken till skrivbordet.

Chrome OS har fått ett ökat intresse bland stationära användare, som kanske inte nödvändigtvis behöver ett fullstort operativsystem som Windows, OS X eller en vanlig Linux-distribution för enkelt skrivbordsarbete, mediakonsumption eller surfande. Nyligen höll Google en presskonferens kring Chrome OS som ett operativsystem lämpat för möten och konferenser, då tillsammans med Google Hangouts och andra webb-baserade applikationer.

HP:s stationära Chromebox har en formfaktor inte helt olik en Intel NUC, en liten ”kloss” som enkelt kan placeras i TV-bänken eller på skrivbordet. Vi har inte fått veta vidare mycket om vad som finns på insidan dock, mer än att det kommer finnas alternativ med Intel Core i7-processorer ur Haswell-familjen. Vi vet även att maskinerna är utrustade med fyra USB 3.0-portar, en HDMI-port och en Displayport.

Chromebox ska vara särskilt lämpad för företagsanvändning, inte minst för videokonferenser och presentationer – åtminstone enligt Google. HP kommer sälja datorn tillsammans med ett kit för just videokonferenser, som då inkluderar en HD-kamera, en högtalar- och mikrofonenhet samt en fjärrkontroll.

Priset är fortfarande oklart, men Asus har en motsvarande enhet med ett liknande kit för konferenssamtal med en prislapp på 999 dollar, eller omkring 10 000 kronor i Sverige. Så räkna med att HP siktar på samma eller liknande prissättning.


Relaterade nyheter

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid