HP gjorde ett halvhjärtat försök på surfplatts- och smartphonemarknaden under Apothekers välde som vd för att sedan slopa projektet tills vidare. Det kritikerrosade operativsystemet webOS som HP fick när de köpte Palm kommer istället vara helt öppet i september.

Om och när HP kan tänkas göra nästa satsning på marknaden är ännu oklart, men webOS kommer få öppen källkod. Arbetet har redan påbörjats och webOS källkod kommer göras tillgänglig med hjälp av Apache 2.0-licensen. Apache är till för att styra de bidrag som görs till den öppna koden, och ska enligt HP erbjuda ett bra lagligt ramverk som stödjer företagets framtida vision om öppen innovation.

Man kommer stegvis öppna upp operativsystemet och göra vissa kärnapplikationer som mail och kalender tillgängligt. Nu i januari har man börjat med att släppa Enyo som är till för att kunna skriva applikationer till en bred mängd plattformar, framförallt webOS.

”Enyo 2.0 enables developers to write a single application that works across mobile devices and desktop web browsers, from the webOS, iOS and Android platforms to the Internet Explorer and Firefox browsers — and more,” sa HP, i ett pressmeddelande. ”The source code for Enyo is available today, giving the open source community immediate access to the acclaimed application framework for webOS.”

HP hade ett fullfjädrat ekosystem planerat med webOS

HP planerar alltså att successivt göra operativsystemet öppet och det är inte förrän september som webOS helt är överlämnat till open-source communityn. Frågan är om någon tillverkare kommer börja använda webOS, men även vilka planer HP för egen del har med operativsystemet och den växande mobila marknaden?

Källa: Tomshardware


Relaterad nyher:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
thisSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Bra beslut av Meg Whitman och HP. Ser fram emot hur webOS kommer att utvecklas.

this
Medlem
this

Tror inte att det hade överlevt annars faktiskt