HP utökar sina minneslösningar för servrar genom att lansera vad man kallar persistent memory, minnesmoduler som kombinerar dram-minne med nand-flashminne.

HP Enterprise tar sikte på servrar för databaser och andra datakritiska applikationer där det är extra viktigt att data inte bara levereras snabbt utan aldrig heller förloras. Genom att kombinera 8 gigabyte dram-minne med 8 gigabyte flashminne kan minnesmodulerna leverera snabba dataöverföringar med DDR4-teknik i 2 133 megahertz samtidigt som data alltid skyddas mot strömavbrott eller andra driftsstörningar då datan även långtidslagras i det integrerade flashminnet.

Medan dram-minne är rysande snabbt tappar det all sin data när kretsarna förlorar sin spänning, något som kallas flyktigt minne. Flashminne i sin tur är inte lika snabbt men kan lagra data även utan en kontinuerlig spänning, varför flashminne används som långtidslagring i USB-minne och SSD-enheter.

HPE_8GB_NVDIMM_Persistent

NVDIMM – Minne som inte räds strömavbrott

Vid ett eventuellt strömavbrott har HP Enterprise persistentmoduler ett internt batteri som räcker för att dram-kretsarna ska hinna ladda över alla data i flashminneskretsarna på modulen och på så vis rädda data sparad i arbetsminnet.

De nya minnesmodulerna kan kombineras i servrar för totalt 128 gigabyte arbetsminne och använder sig av nvdimm-formatet . Som väntat presenterar HP Enterprise sina moduler som ett komplement till andra flashbaserad lagringslösningar likt SSD-enheter. I HP:s persistent memory-familj ingår även ett ekosystem av mjukvara för att optimera nyttan av den nya kombinerade minnestekniken.

HP menar även att minnesmodulernas integrerade lagring kan användas för att öka prestandan i servrar med upp till 30 gånger fler iops samt 80 gånger lägre åtkomsttider med 15 gånger högre bandbredd.

HPE 8GB NVDIMM moduler arbetar i 2 133 megahertz och går att använda i HPE Proliants DL380/DL360 Gen9-servrar med stöd för Intels nya 22-kärniga Xeon E5-2400v4 Broadwell-E-processorer. Priserna för en 8GB-modul ligger på drygt 8 000 kronor.

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
En annan Korven
En annan Korven
8 Årtal sedan

Man börjar ju undra om man kanske kommer att få leva till den dagen då gränsen mellan arbetsminne och lagringsminne helt har suddats ut. Det vore något! För övrigt vill jag bara säga att det nya sätt att hantera reklam på tycks mycket bättre än det gamla. Jag har helt kopplat bort Adblock nu och testar detta ett antal veckor för att se hur processorn reagerar men det verkar som att Adblock kan fortsätta vara av. Gällande layouten tycker jag att typsnittet är lite för smalt. Lite tjockare bokstäver tror jag att jag hade uppskattat, samt kanske ytterligare något kortare… Läs hela »