HP meddelade under ett konferenssamtal igår att företaget beslutat att lägga ner tillverkning och försäljning av webOS-hårdvara under fjärde kvartalet 2011. Detta omfattar den nyligen lanserade surfplattan TouchPad och deras Pre och Veer smartphones. Hur framtiden för WebOS-plattformen ser ut är nu högst osäker och kanske följer den Symbian i graven.

WebOS operativsystemet som köptes in av Palm under 2010 har till skillnad mot Symbian sett som ett mycket kompetent operativsystem för smartphones och klart mer rustad för den nya tidens kraftfullare och mer avancerade hårdvara i det mobila segementet. Palm kunde inte matcha sin mjukvara med vettig hårdvara, något man hoppas att HP skulle lyckas med när man köpte upp Palm för 1,2 miljarder dollar i april förra året.

Trots att HP under 2011 lanserat sina första mobila WebOS-produkter har försäljningen uteblivit och buggar i det ombonade operativsystemet har varit en av de större problemen. Men många har trots allt talat gott om operativsystemets helhetsgrepp där inte minst multitasking stödet med olika ”kort” man enkelt bläddrar igenom fått mycket beröm.

HP har inte lyckats få fart på plattformen och ska bland annat tvingats betala 100 miljoner dollar i avgifter för osålda TouchPad surfplattor som står kvar i lagerhyllorna hos BestBuy. Att försäljningen inte hade gått bra var ingen överraskning, men att HP redan beslutat sig för att lägga ner satsningen på mobila produkter var inte lika väntat. Man visade även osäkerhet inför företagets PC-del men vi går in mer på detta i en kommande nyhet.

HP kommer framöver att fokusera mer på företagsmjukvara där man ser bättre lönsamhet och med extremt tuff konkurrens från Apple, Google och Microsoft på den mobila marknaden kan vi förstå företagets kortsiktliga tankar. Ett första stort steg i denna satsning var uppköpet av mjukvaruföretaget Autonomy Corp. för 10,25 miljarder dollar som bekräftades under konferenssamtalet.

webos.pcHP hade stora planer för WebOS, nu kan alla produkter på bilden snart vara ett minne blott.

Det stora frågetecknet är nu om WebOS kommer att gå helt i graven eller om HP börjar licensiera operativsystemet till intresserade kunder, eller kanske till och mer säljer av WebOS helt till någon av de större mobiltillverkarna. Vi hoppas nog på det senare då det finns ett par tunga kandidater som vi kan tänka oss har muskler nog för att driva WebOS framåt.

Relaterade artiklar:

 

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Swedish BerserkPsynoKhi0Anton KarmehedJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Mycket trist. Ser ut som att det blir Google, Apple och Microsoft som kommer att konkurrera mot varandra. Har ens HP Pre 3 och Veer kommit till sverige? HP Touchpad verkar inte ha hittat hit iheller.

Vilket företag skulle kunna driva WebOS framåt då tycker ni andra? RIM kanske? De var väl intresserade av det då när HP köpte upp det. Annars kanske det kan bli öppen källkod?

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Swedish Berserk”]Mycket trist. Ser ut som att det blir Google, Apple och Microsoft som kommer att konkurrera mot varandra. Har ens HP Pre 3 och Veer kommit till sverige? HP Touchpad verkar inte ha hittat hit iheller. Vilket företag skulle kunna driva WebOS framåt då tycker ni andra? RIM kanske? De var väl intresserade av det då när HP köpte upp det. Annars kanske det kan bli öppen källkod?[/quote]WebOS är en så liten del av marknaden, de behöver någon som HP för att driva det framåt. Väldigt synd men tyvärr är WebOS ytterliggare en grej som är långt före… Läs hela »

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Man undrar om de ens försökte över huvudtaget…

Svensken
Medlem
Svensken

Ja man kan verkligen undra hur mycket HP har försökt för att få fart på WebOS. Sen är ju frågan om där ens finns några som kan vara intresserade av WebOS längre.