Det har gått många rykten kring att Samsung vill köpa upp HP:s PC-division, eller PSG(Personal Systems Group) som det kallas internt. Med tanke på att dessa kommer från flera olika håll och industrifolk är det inga större tvivel om att HP och Samsung har diskuterat möjligheten, men nu ser det ut som att HP inte ska sälja utan bryter loss deras PSG och startar ett dotterbolag.

Det var inte länge sen HP gick ut inte bara med ett utan två chockbesked – man lägger ned utveckling och försäljning av smartphones, surfplattor och planerar att separera deras PSG med företaget. Med tanke på att HP är den med störst marknadsandelar på PC-marknaden kom det här mycket oväntat för de allra flesta. Flera olika industrikällor som skärmtillverkarna och OEM-tillverkare har bekräftat uppgifter att HP och Samsung vart i diskussion om en potentiell affär.

Ingenting är ännu bestämt, men i samtal med Reuters säger HP att man helst ser en spin-off av PC-division. Det här innebär att man vill bryta loss PC-divisionen till ett dotterbolag under HP. Fördelen med detta är att HP har två olika bolag, med egna finanser samtidigt som de behåller världens största PC-division. Det ska även vara det bästa för aktieägarna, deras anställda och konsumenterna menar företaget på.

PC-divisionen hos HP kan komma att bli ett mindre dotterbolag till HP

HP vill bli det nya Oracle och IBM, och satsa på mera mjukvara än tidigare och att erbjuda ett komplett, fullständigt ekosystem för såväl små som stora företag, infrastruktur, länder med mera där marginalerna är som störst. HP:s PC-division går onekligen med vinst så den skulle klara sig som ett självständigt bolag. Men anledningen att man vill bryta loss PC-divisionen är att marginalerna fortsätter sjunka, någonting som även överensstämmer med andra PC-tillverkare och att vinsterna stadigt sjunker.

Om HP väljer att bryta loss PC-divisionen eller att helt enkelt sälja den till Samsung är ännu oklart då HP just nu håller på att gå över hur de olika alternativen kommer att påverka dem.

Källa: Reuters

Relaterade nyheter:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid