Turerna kring Copyswede och Iphone fortsätter när Svea Hovrätt beslutar att telefonen omfattas av ersättningsavgift. Domen säger inget om hur hög avgiften kommer att vara men bestämmer alltså att Copyswede har rätt att ta ut den. Med dagens dom i hovrätt ser det mer troligt ut att alla telefoner får avgiften i framtiden.

Copyswede grundades på 1980-talet som en organisation vars syfte var att driva in pengar till musikbranschen, som påstods förlora intäkter när folk privatkopierade musik med kasettband. Sedan dess har även CD-skivor, USB-minnen och hårddiskar omfattats av avgiften. Snart gäller troligen samma avgift för alla smartphones. I en ny mellandom i en tvist mellan Copyswede och Telia beslutar Svea hovrätt att Iphone används för privatkopiering och att Copyswede därför har rätt att ta ut en ersättningsavgift för alla exemplar som sålts.

Oklart hur stor avgift

Domstolen har alltså inte bestämt hur stor avgiften för varje Iphone ska vara men Copyswede har tidigare krävt Telia på 73 miljoner kronor i Iphone-domen. Detta bör betyda att avgiften ligger på ett par kronor per enhet. Med ökande lagringsutrymmen i moderna smartphones är det dock troligt att kostnaden ökar i framtiden, om den blir aktuell för alla smartphones. Telefoner som varit gjorda för att spela musik har tidigare haft en avgift på en krona per gigabyte. Detta skulle kunna ge moderna smartphones en relativt stor ersättningsavgift.

Inget datum är ännu satt för den slutgiltiga domen från Svea hovrätt.

Källa: Copyswede

Läs även

Annons

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
ZelogFlaskpostMichael ZTheSwede1970 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Michael Z
Gäst
Michael Z

Beställ lagringsmedium från andra länder så lipper ni maffiaskatten.
Sedan kypterar ni era hårdiskar och skryter offentlig på social media om att ni tankar hem filmer och musik från nätet.

Sverige har blivit ett litet konservativt bananrepublik. Pissar på hela systemet. Demokrati my ass!

MichaelJackson
Gäst
MichaelJackson

Inte så konstigt att domstolen håller med Copyswede. Sedan tidigare har wikileaks visat att svenska rättsväsendet, och svenska regeringen springer Hollywoods mediebolags ärenden. Mediebolagen i Hollywood är mycket mäktiga, bl.a. hotade USA med handelskrig mot Ryssland om inte Ryssland stängde ned en illegal MP3 sajt. Om Hollywood kan styra så mycket över Vita Huset, så är väl lilla Sverige en enkel sak? Det lustiga är att svensk media har totalt ignorerat de läckta mailen som visar att USA bestämmer över svensk domstol och svensk regering. Läs själva så får ni se!
http://falkvinge.net/2010/12/25/det-kom-en-julklapp/

Fredrik
Medlem
Fredrik

[quote name=”Michael Z”]konservativt bananrepublik.[/quote]

Inte för att jag förstår vad konservatismen har med det hela att göra.

Men, en mer seriös fråga, är det någon som känner en enda person som har en Iphone med p[b]r[/b]ivatkopierad musik?

Jag personligen känner inte till en enda människa. Itunes och liknande, absolut, men där är det aldrig frågan om p[b]r[/b]ivatkopierad musik. Piratkopierad musik möjligtvis, men p[b]r[/b]ivatkopierad musik har jag aldrig sett eller hört talas om ute i verkligheten på en Iphone.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”xemacs”]är det någon som känner en enda person som har en Iphone med p[b]r[/b]ivatkopierad musik? Jag personligen känner inte till en enda människa. Itunes och liknande, absolut, men där är det aldrig frågan om p[b]r[/b]ivatkopierad musik. Piratkopierad musik möjligtvis, men p[b]r[/b]ivatkopierad musik har jag aldrig sett eller hört talas om ute i verkligheten på en Iphone.[/quote]Då jag själv rippat en del musik genom åren så kan man nog säga att jag har en del privatkopierad musik på mina enheter. Men det är isf en fråga för hur lagen ska tolkas (jag har läst att folk käbblar en del om… Läs hela »

Medlem
Clarence Hogland

[quote name=”xemacs”][quote name=”Michael Z”]konservativt bananrepublik.[/quote] Inte för att jag förstår vad konservatismen har med det hela att göra. Men, en mer seriös fråga, är det någon som känner en enda person som har en Iphone med p[b]r[/b]ivatkopierad musik? Jag personligen känner inte till en enda människa. Itunes och liknande, absolut, men där är det aldrig frågan om p[b]r[/b]ivatkopierad musik. Piratkopierad musik möjligtvis, men p[b]r[/b]ivatkopierad musik har jag aldrig sett eller hört talas om ute i verkligheten på en Iphone.[/quote] Min bror kopierar SIN musik. Den han har sjungit och mixat ihop själv….och det är den enda människan jag känner som… Läs hela »

Magnus
Medlem
Magnus

[quote name=”xemacs”][quote name=”Michael Z”]konservativt bananrepublik.[/quote] Inte för att jag förstår vad konservatismen har med det hela att göra. Men, en mer seriös fråga, är det någon som känner en enda person som har en Iphone med p[b]r[/b]ivatkopierad musik? Jag personligen känner inte till en enda människa. Itunes och liknande, absolut, men där är det aldrig frågan om p[b]r[/b]ivatkopierad musik. Piratkopierad musik möjligtvis, men p[b]r[/b]ivatkopierad musik har jag aldrig sett eller hört talas om ute i verkligheten på en Iphone.[/quote] Släng in en CD-skiva i läsaren när itunes är igång vipps rippar itunes skiva och man trycker på synkroniera låtarna förs… Läs hela »

Michael Z
Gäst
Michael Z

Vissa länder har problem med kriminella organisationer som folk måste muta för att få vara säkra. I sverige har vi istället staten och 95% boskap som gör som staten säger. Vad förväntar ni er egentligen?! Vi har ju ryska ubåtar överallt och måste gå med NATO och öka anslagen till militären.

Ni skulle inte ens kunna samla ihop er och protestera om ni hade velat. Omöjligt för boskap att attackera rovdjur.

Richard Bertilsson
Medlem
Richard Bertilsson

COPYSWEDE är bedrägare som utnyttjar ett kryphål…
Funkar inte någon annanstans än här…

De håvar in HUNDRATALS MILJONER genom att göra INGENTING…

Michael Z
Gäst
Michael Z

[quote name=”TheSwede1970″]COPYSWEDE är bedrägare som utnyttjar ett kryphål…
Funkar inte någon annanstans än här…

De håvar in HUNDRATALS MILJONER genom att göra INGENTING…[/quote]

Korkade ignoranta människor blir alltid blåsta. Om inte av staten så av någon annan.
Man känner igen de lätt. Bara och lyssna noga när man komem ri närheten av de så kan man höra:

bäääää bäääää bäääää

Flaskpost
Gäst
Flaskpost

Detta innebär att COPYSWEDE får ersättning för folks _privat_kopiering, alltså när man kopierar sin köpta musik till bilens mp3 spelare till exempel.

PLUS även dom som filmar naturen i skogen ska betala pengar till copyswede/musikindustrin för deras videokamera har lagringsmöjlighet, denna lag är extremt idiotisk & barock.

Zelog
Medlem
Zelog

Regeringen har godkänt en skatt som finansierar ett privat företag. Det finns ingen laglig eller moralisk skyldighet att följa ett sådant påbud. Fortsätt vägra betala, det är det enda rätta.

Medlem
Marre

Om jag får en låt på ”huvvet”, hur skall den då skattas?
Deponera hjärnceller på närmaste skattekontor?
Öppnar det inte dörren för alla telefoner som kan härbärgera mp3 eller musik överlag att bli mål för detta bondfångeri…