Star Wars och Avatar är två utmärkta exempel på filmer som spekulerat kring hur hologram skulle kunna användas i framtiden. Nu har forskare lyckats skapa en 1 centimeter stor hologramskärm som kan visa objekt i tre dimensioner. Tekniken börjar nu närma sig konsumentvärlden och enligt forskare bör hologramskärmar finnas tillgängliga för exempelvis klockor om fem år.

Bildksärmar baserade på hologramteknik har det drömts om i årtionden men nu verkar det som om tekniken äntligen kan bli verklighet. Forskare har lyckats skapa en 1 centimeter bred bildskärm som kan visa 3D-objekt i luften. Bildskärmen skapar bilder som kan ses från en betydligt större vinkel än tidigare. Den senaste framgången har ökat betraktningsvinkeln för hologramskärmar med mer än tio gånger. Detta gör tekniken betydligt mer praktisk för användning i verkligheten.

hologram_2

Med den teknik som nu utvecklats för hologramskärmar finns ingen egentlig teknisk begränsning när det gäller storlek. Kostnadsbegränsningar kommer dock troligen göra hologramskärmar vanliga bland mobila produkter innan de når större produkter. Ett potentiellt användningsområde för små hologramskärmar skulle exempelvis kunna vara smarta klockor som kan visa information som flytande objekt ovanför klockans framsida. Enligt forskare är det troligt att sådana skärmar är redo för använding i kommersiella produkter om fem år.

Hologram kan dock ha flera andra stora användningsområden. I filmer så som Star Wars eller Minority Report används hologramskärmar för att visa inspelade meddelanden. Andra ändamål skulle exempelvis kunna vara hologramklistermärken för att bekräfta att en produkt är äkta eller att generera unika spelupplevelser med objekt som visas i 3D framför flera olika användare, utan krav på glasögon.

Källa: The Conversation

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
GadgetyQuestion_Tech Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Question_Tech
Gäst
Question_Tech

”Bildksärmar baserade på hologramteknik…” kan knapp vänta till dessa nya bildksärmar kommer ut 🙂 ordet låter nyskapande 😆

Gadgety
Medlem
Gadgety

Wow. Vilka smartwatches det kommer att bli. Flytande rörliga objekt?