Extremt högupplösta skärmpaneler är något som bland annat Apple sägs fundera över inför sin uppdatering av bärbara MacBook Pro-familjen. Om de mer traditionella 13,3- och 15,4-tums panelerna byts ut mot skärmar med riktigt hög pixeltäthet väntas panelomkostnaderna mer än fördubblas.

Apple och flera PC-tillverkare använder idag 13,3- och 15,4-tums skärmpaneler med upplösningar på 1 440 x 990 pixlar. Ska vi tro på de senaste uppgifterna kan detta öka dramatiskt med nästa generations MacBook Pro-datorer där 13,3-tums modellerna sägs få skärmupplösningar på upp till 2 560 x 1 600 pixlar medan 15,4-tums modellen höjer ribban ytterligare till 2 880 x 1 800 pixlar. Det skulle mer eller mindre fördubbla pixeltätheten för Apples nya MacBooks och göra det möjligt för tillverkaren att lägga till ytterligare en produktgrupp under sitt ”Retina”-varumärke som belyser skärmar med extremt hög pixeltäthet.

Fördubbling av både pixeltäthet och pris

De positiva nyheterna är att de högupplösta skärmpaneler som Apple sägs vara ut efter finns tillgängliga och tillverkas av flera partners. De dåliga nyheterna är att priserna på de nya panelerna är – precis som pixeldensiteten – dubbelt så hög som på de nuvarande skärmpanelerna i MacBook Pro-serien. Det säger nu analytiker på NPD DisplaySearch. En 13,3-tums panel med 1 440 x 900 pixlars upplösing uppskattas kosta Apple 69 USD, medan samma panelstorlek med 2 560 x 1 600 pixlars upplösning går lös på 134 USD. Procentuellt blir det än värre för 15,4-tums panelen som med dagens upplösning kostar blott 68 USD men med en upplösning på 2 880 x 1 800 pixlar kostar 160 USD.

macbookpro2

Det kommer knappast som någon överraskning att övergången till nya skärmpaneler med betydligt högre pixeldensitet kommer att innebära högre omkostnader. Med nya iPad valde Apple själva att ta smällen och trots ett prispåslag på runt 30 USD per platta säljer surfplattan för samma utgångspris man tidigare hade för iPad 2.

Ser vi till MacBook Pro-familjen bör materialomkostnaderna öka med mellan 65-92 USD per dator. En större omkostnad att svälja för Apple men som samtidigt säljer sin MacBook Pro-familj för betydligt högre totalkostnad än iPad.

Om Apple väljer att uppgradera sin nya generation av MacBook Pro med Retina-skärmar återstår det alltså att se ifall den ökade materialkostnaden kommer att påverka oss konsumenter. Risken är uppenbar att så är fallet, inte minst då PC-tillverkare ser ut att satsa på denna modell där specifika datorer kan uppgraderas med en högupplöst panel för en högre totalkostnad. Skulle ni som konsumenter vara beredda att betala säg 1 000 kronor extra för en fördubbling i pixeldensitet?


9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
DravondAnton KarmehedUT_lolValentin N Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

du betalar alltid top dollar för en call girl vs en gatu slampa.
värdet styrs av behoven. 😳

Tempel
Medlem
Tempel

Dubbelt pris, 4ggr så mycket pixlar. Låter som en bra deal ändå.

Jacob Hugosson
Medlem

Om 1000 kronor stämmer är det ju ett kap, just skärmen skulle kunna få mig att fastna i Apple-träsket faktiskt 😛

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

1000kr för högre upplöst skärm, låter bra tycker jag. Det är iallfall ingen dåligt investering.

Medlem
WIRN

Ska bli intressant att se hur vissa hemsidor ser ut på så högupplösta skärmar. Kan tänka mig att det kan bli smått med 2 880 x 1 800 på en laptop. Vissa sidor går ju bra att scala om men långt ifrån alla….

Nu kommer nog webutvecklare börja tänka responsive design åt andra hållet…!

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote name=”Anton Karmehed”]Jag hade också gett 1000 spänn för en högupplöst skärm utan tvekan. Ska bli riktigt spännande att sitta och arbeta vid en high-DPI skärm faktiskt. 🙂 WIRN: Ja det vill ju först och främst till att operativsystem och webbläsare kan skala grafik på ett vettigt sätt. Sen är det ju olika för olika sajter också, jag är mest lite ”orolig” för hur Windows 7 ska se ut på en high-DPI-panel. Tror inte det blir allt för kul faktiskt, hoppas att Windows 8 skalar bättre i desktopmode än Windows 7. Metro-gränssnittet är ju som skräddarsytt för skalning men för… Läs hela »

Dravond
Medlem
Dravond

1000 spänn för en hög pixel densitets skärm visst skulle jag kunna tänka mig det om jag självklart har pengarna och bestämt mig för en särskild burk…
Självklart måste ju skärmen då även var bra i övrigt (dvs inte lågkvalite TN..)

Men då vill även jag som er andra ha bättre DPI skalning… Annars blir det lite smått, även för unga ögon… 😉