Small preview image

Den största nackdelen med batterier, förutom att kraften i dem alltid tar slut för snabbt, är att de försämras med tiden. Livslängden förkortas allt eftersom batteriet används och även batteriernas kapacitet blir sämre för varje dag som går. Nu säger sig Hitachi tagit fram en teknik som ska kunna fördubbla livslängden på litium-ion batterier som är de allra vanligaste idag.



Litium-ion batterier används i allt från bärbara datorer till bilar och mobiltelefoner. Hitachi menar nu att man kommit fram till en bättre blandning av ämnen i sina batterier som ska göra dem tåligare mot batterisyra och rost.


Resultatet ska vara litium-ion batterier med en livslängd på upp till 10 år. Något som Hitachi nu hoppas kunna dra nytta av på flera marknaden där bland annat sol- och vindkraftverk står högt i kurs, men även bilmarknaden finns med i planeringarna.


Även om vi gärna ser lite tåligare batterier i våra bärbara datorer och mobiltelefoner hoppas vi samtidigt på framsteg med batteriernas kapacitet, batteritid kan vi aldrig få för mycket av.


Källa: Inhabitat

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid