Lagringstillverkaren Hitachi har nyligen lanserat en ny serie av mobila hårddiskar i 2,5-tums format som med namnet Travelstar Z5K öppnar nya möjligheter även för 3,5-tums marknaden. Genom femte generationens vinkelräta lagringsteknik har man lyckats nå en lagringsdensitet på 636Gb/kvadrattum, vilket gör det möjligt att nå 5TB i ett 3,5-tums format.

Hitachis nya mobila hårddiskar når en lagringskapacitet på maximalt 500GB med hjälp av en ensam 2,5-tums lagringsplatta. Skulle den nya vinkelräta lagringstekniken (perpendicular magnetic recording) användas i lagringsplattor på 3,5-tum skulle dessa nå en lagringsdensitet på 1TB per skiva.

Dagens 3TB hårddiskar använder sig av 4 eller 5 lagringsplattor i 3,5-tums format vilket med den nya PMR-tekniken skulle ge en total lagringskapacitet på 4TB resp. 5TB – beroende på antal lagringsskivor.

Hitachi är först på marknaden med 2,5-tums hårddiskar som når 500GB lagringskapacitet med endast en lagringsplatta och när man flyttar sin nya teknik till 3,5-tums marknaden är ännu oklart. Men enligt analytiker och deras nuvarande framsteg bör vi kunna se riktigt rymliga hårddiskar redan under 2011.

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
PoontusTempelctrlthis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Trevligt. Externa med USB3 och några sådana så är man rätt nöjd…

this
Medlem
this

Känns som om det alltid är Hitachi som kommer med dessa visioner och uttalanden men de har inte varit först ut med de stora enheterna så länge jag minns. Är väl Seagate och WD som legat före på den fronten.

ctrl
Gäst
ctrl

Mjo, de sanaste var väl Hitachi som var först ut. Men här i sverige är lagerstatusen som vanligt obefintlig.
Klarar mig ett tag till med mina 6x1tb i raid, Kanske blir att man uppgraderar till dessa sen om man behöver platsen av någon anledning, har ju 8platser på mitt raidkort.

Tempel
Medlem
Tempel

Det har väl med dom ökända IBM 75GXP som inte tålde värme så bra att Hitachi (som ju köpte upp IBMs hårddiskavdelning) inte längre säljer så bra eller får så mycket uppmärksamhet.

Poontus
Medlem
Poontus

[quote name=”Tempel”]Det har väl med dom ökända IBM 75GXP som inte tålde värme så bra att Hitachi (som ju köpte upp IBMs hårddiskavdelning) inte längre säljer så bra eller får så mycket uppmärksamhet.[/quote]mjo, även om det är en halv evighet sedan så ligger det färskt i minnet. Tur att disken hade garanti, min höll iofs förhållandevis länge innan den gav upp.

Trevlig nyhet, jag har lite beslutsångest inför valet av diskar till min server och kanske en NAS

Medlem
Calle2003