HIS har idag lanserat ett nytt och ganska unikt grafikkort i form av deras Radeon HD 6970 IceQ MIX. Grafikkortet som bygger kring en vanlig Cayman XT-grafikkrets huserar nämligen även en bryggkrets från LucidLogix vilket gör det möjligt att koppla samman kortet med andra annars icke CrossFire-kompatibla grafikkort, till och med grafikkort från konkurrenten NVIDIA.

HIS Radeon HD 6970 IceQ MIX har faktiskt gjort premiär redan på NordicHardwares facebook-sajt tidigare i veckan och även om vi inte hade lov att berätta mer om kortet då kommer vi under veckan se till så att HIS nytillskott får visa vad det går för i testlabbet.

6970vs

Med en Cayman XT-grafikkrets och 2GB GDDR5 minne i standardfrekvenser bör grafikkortet rent prestandamässigt vara i paritet med referensmodellerna av Radeon HD 6970. Men HIS har sett till att utusta kortet med en hel del godsaker. Förutom den inbyggda Hydra-bryggkretsen har man försett grafikkortet med en rejäl strömförsörjning samt en rejäl kylare med fyra bastanta kopparvärmeledningsrör samt en stor radialfläkt. Kylaren ska enligt HIS ge en temperatursänkning på runt 23 grader jämfört med AMD:s referens, något vi givetvis ska undersöka närmare senare.

Grafikkortets Hydra-krets gör det alltså möjligt att ”mixa” olika grafikkort i en multi-GPU-konfiguration ooch tekniken fungerar precis som den gör på tidigare LucidLogix-produkter. Att 3D-bilden delas upp i två delar där grafikkorten helt enkelt renderar varsin del. Grafikkortet kan nyttja Hydra-tekniken för att kombinera grafikkort från olika generationer eller serier, exempelvis HD 6970 + HD5870 eller HD 6970 + HD 6870.

lucid

mix.gpu

Men HIS påpekar också att kortet fungerar tillsammans med grafikkort från NVIDIA GeForce-serien och ge slutanvändaren tillgång till NVIDIA-exklusiva tekniker som PhysX och CUDA. När vi ser till tillgängligheten ska kortet bara släppas i begränsad upplaga och man börjar med endast 500 exemplar, vilket kan göra att kortet känns något mer exklusivt.

Förutom sitt mix-multi-GPU-stöd har HIS Radeon HD 6970 IceQ MIX även stöd för Eyefinity 5 utan behov av aktiva DisplayPort-adaptrar. Grafikkortet har en prislapp på runt 3 300 kronor. Några hundralappar mer än motsvarande HD 6970-kort men då får man med en LucidLogix-krets och en mängd adaptrar. DVI-till-VGA, HDMI-till-DVI, Mini DisplayPort-till-DisplayPort, en vanlig HDMI-kabel och en kod för att ladda hem DiRT 3.

Mer information om HIS Radeon HD 6970 IceQ MIX kommer framöver här på NordicHardware.

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

Wow! Stöd för hela [b]tre[/b] program som jag faktiskt använder någon gång ibland:
27. Operation Flashpoint Dragon Rising
31. Stone Giant
40. Unigine Heaven 2.1