Helium är roligt på många vis och för lagringstillverkarna är det främst ett sätt att pressa in rekordstora mängder data på mekaniska lagringsskivor. Nu har HGST presenterat en heliumfylld hårddisk med hela 10 terabyte lagringskapacitet i sin företagsserie Ultrastar. Den första mekaniska hårddisk att nå drömgränsen om 10 terabyte i 3,5 tums format.

HGST Ultrastar Archive HA10 gör verkligen skäl för sitt namn och kan lagra rekordstora mängder data på sina extra tunna lagringsskivor. Genom sin teknik Helioseal fyller Hitachi Global Storage Technologies sina hårddiskar med helium och kan på så vis göra både tunnare och mer tätt placerade lagringsskivor. Resultatet är att man i sin rekordrymliga Ultrastar-hårddisk har inte mindre än sju lagringsskivor i ett förhållandevis smidigt 3,5 tums format. Upp från fem skivor när hårddisken är fylld med vanlig luft.

Med sju skivor samt lagringstekniken Shingled Magnetic Recording (SMR), som ger runt 25-100 procent mer utrymme per skiva, når man en maximal lagringskapacitet på rekordhöga 10 terabyte och kan därmed stoltsera med den mest rymliga mekaniska hårddisken på marknaden.

HGST Ultrastar Archive HA10 ska börja skeppas till kunder redan idag men med fokus på företagsmarknaden och större lagringssystem finns det inga konkreta priser på den rekordstora hårddisken.

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Limpan4allS0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Antagligen är den testad och klar, men jag minns att hårdiskarna från just IBM, som senare blev Hitachi, som senare blev HGST (Western Digital) var dom som hade mest problem för ca 15 år sen vid övergången till ”fluid bearing”.

Nu är det dags för dramatiska ändringar igen, så jag kommer invänta att den blivit lite mer beprövad innan jag hoppar på tåget.

Limpan4all
Gäst
Limpan4all

Varför Helium. Varför inte istället köra i vakuum. Lägre motstånd lär inte vara möjligt att åstadkomma. Borde ligga magnituder lägre än helium.
Skulle ju kunna bli lite kul kommentarer dock.
”min disk prestanda börja sjunka dags att suga ut lite luft…”