AMD har för vana att ge användare hyfsat stor kontroll över sina processorkretsar. Allt från fria multipliers till möjlighet att låsa upp extra kärnor. Men nu avslöjas en tyngre hemlighet som man lyckats undanhålla sedan 2001 när man lanserade de första Athlon XP-processorerna, ett hemligt felsökningsläge.

En rysk hacker som kallar sig Czernobyl aka Czerno har publicerat information om de upptäckter han gjort den senaste tiden. Slutsatsen är att AMD har ett gömt felsökningsläge i sina processorer som sträcker sig från Athlon XP och framåt. Ett felsökningsläge som används internt av tillverkarens ingenjörer.

athlonIIdie
Vem vet vad som gömmer sig i AMD:s Athlon II-kärna

För att komma åt felsökningsläget är man tvungen att mata in lösenord för fyra specifika MSR-register i processorn. Koder som endast finns tillgängliga inom AMD:s egna labb men som Czerno genom idogt arbete nu lyckats ta fram och testat med goda resultat.

AMD processors (Athlon XP and better) have included firmware-based debugging features that expand greatly over standard, architecturally defined capabilities of x86.

Exakt vilka möjligheter som kan komma ur denna upptäckt är oklart. Men med bättre kontroll och insyn i AMD:s kretsar öppnar sig som väntat nya dörrar. Säkerhetsriskerna beräknas dock inte bli större då man inte kan komma åt felsökningsläget genom en virtuell maskin.

Mer information om AMD:s hemliga felsökningsläge finns att hitta på RCE Knowledge Library.

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
BogeyvoleyroJacob Hugossonflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem

Skynet preparations?

Jacob Hugosson
Medlem

Den största fördelen med detta är att det kan bli lättare för andra tillverkare att ”reverse engineera” AMD:s processorer.

Voleyro
Medlem
Voleyro

Amd har 2 val.
Sätta upp ”Most Wanted” Posters med CZerno i bilden eller anlita honom.

Bogey
Medlem
Bogey

”AMD processors (Athlon XP and better)”

Hur i hela fridens namn har detta lyckats vara en ”hemlis” ??

Det är ett decenium vi pratar om i tid och en substansiell egenskap.

Nu är inte kodning min styrka, men detta är relevanta saker, ligger språket så nära specifik maskinkod och det är därför detta inte uppdagats ännu ?

Hurpass relevant är detta för folk som leter ”guldprollar” ?
Vilken info ges ?

Vi har ju en ganska substansiell ”liga” med oc`eare som plockar hw scores (S är väl bäst i världen om man räknar per pers).

Gäller detta även dagens och morgondagens Amd prollar ?