Small preview image

OLPC projektet siktade på att bygga en laptop som skulle kunna säljas i tredjevärlden till ett pris på 100$, man har ännu inte nått sitt mål men deras OLPC dator ligger redan på låga 130$. Detta skulle kunna indikera att det mer eller mindre är omöjligt i dagsläget att bygga en bärbar dator för mindre än 100$, men det verkar inte alls stämma. Nu har nämligen HDR ministeriet (Human Resource Development) dragit igång sin plan på att tillverka en bärbar dator till det ofantligt låga priset av 10$, med andra ord runt 70 svenska kronor. Vad som låter som ett dåligt aprilskämt är ett projekt som redan börjat ta fart och HDR har redan fått in två designförslag där en av de bärbara datorerna kostar 47$ att tillverka, ett pris som man väntas sänka dramatiskt vid större tillverkningsvolymer.



The two designs with the ministry are from a final year engineering student of Vellore Institute of Technology and a researcher from Indian Institute of Science, Bangalore.


Exakt hur man ska lyckas med bedriften att tillverka en så ofattbart billig laptop återstår att se, men även om man inte skulle nå det uppsatta målet med ett pris på 10$ måste vi säga att initiativet verkligen är beundransvärt.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid