Specifikationerna för HDMI 2.1 har nu färdigställts och har bland annat stöd för 10K-upplösning samt variabel uppdateringsfrekvens upp till 120 hertz vid 4K.

Specifikationerna för nästa HDMI-version har nu färdigställts. Den nya versionen kommer med en rad uppdateringar. Till exempel ser vi stöd för 10K-upplösning, 8K-upplösning vid 60 bildrutor per sekund (fps) och stöd för 4K-upplösning vid 120 fps.

Även själva HDMI-kabeln har fått sig en renovering i form av en ny, mer framtidssäker design. Den nya typen av höghastighetskabel kommer med stöd för nästa generations färgspektrum så som BT.2020 och har även en bandbredd på 48 Gbps, en märkbar skillnad från de 18 Gbps hos nuvarande HDMI 2.0.

En annan nyhet är stödet för dynamisk HDR (High Dynamic Range) som till skillnad från statisk HDR ska ge en mer optimerad bildupplevelse när det gäller djup, ljusstyrka och kontrast i varje scen.

Förutom detta ser vi också nyheter som bättre isolerade kablar som ska skydda bättre från störningar från närliggande trådlösa enheter.

Exakt hur HDMI 2.1 skiljer sig från tidigare versioner går att se i bilden här nedanför och HDMI Forums officiella pressmeddelande finns att finna här.

HDMI 2.1

4K 120 Hertz-skärmar med variabel uppdateringsfrekvens

En extra intressant punkt är även stödet för variabel uppdateringsfrekvens. Detta skulle indikera att alla TV-apparater och skärmar med HDMI 2.1-anslutningar kan ge G-sync/Freesync-liknande följsamhet. Tillsammans med standardens övriga specifikationer skulle det bland annat gå att tillverka 4K-skärmar med variabel uppdateringsfrekvens upp till 120 hertz. En minst sagt spännande kombination.

HDMI 2.1 genomgår fortfarande tester och resultaten kommer att publiceras i intervaller mellan det första och det tredje kvartalet år 2018. Så det lär dröja ett tag innan vi ser HDMI 2.1 som den nya standarden på marknaden.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MagnusMorkulAnton KarmehedErik Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Detta alltså… Jag såg LG:s 120 HZ OLEDs på IFA förra året om jag inte minns fel. NU börjar det fasen komma närmare! Vilken kombination det skulle vara, 120 Hz variabel refreshrate i 4K. Behöver lite fetare grafikkort bara 😛

Morkul
Medlem
Morkul

LITE fetare grafikkort.??

Beror ju förstås på vad du ska göra men om, video tittande eller spelande? Singelkorts lösning och 4k i stadig 120Hz går inte ihop i dagsläget oavsett vilket grafikkort du har och frågan är om ens nästa generation kommer att klarar det.

Erik
Medlem
Erik

En fråga när LG UP970 får sin Dolby vision uppdatering. Kommer man behöva en hdmi 2.1 kabel för att kunna få dynamic hdr som DV har stöd för eller är det något annat dolby vision dynamic är?

Anton Karmehed
Admin

Väldigt bra fråga Erik, snackade med Joel här på kontoret och hans svar stämde med mina tankar.
Dolby Vision kräver inte HDMI 2.1. Det fungerar bra med existerande 4K HDMI-portar och kablar. Du kan alltså få dynamisk HDR redan i dag med Dolby Vision. HDMI 2.1 ger dock branschen möjlighet att flytta till mer öppna standarder för dynamisk HDR i framtiden.
Det kommer ju dock troligen inte gå att uppgradera till HDMI 2.1 med mjukvara. Det krävs med all säkerhet ny hårdvara för det.

Magnus
Medlem
Magnus

Kanske dags för AM4 moderkorten att lämna HDMI 1.4b träsket.