SK Hynix har börjat rulla ut andra generationens HBM. Högt på kundlistan står AMD, som planerar lansering av grafikarkitekturen Vega mot sommaren.

En hörnsten i AMD:s nya grafikarkitektur Vega blir andra generationens HBM, eller High Bandwidth Memory. HBM2 är vidareutvecklingen på den minnesteknik som introducerades med AMD:s förra entusiastarkitektur, Fiji, som vid sin lansering under sommaren 2015 var begränsad till högst 4 GB minneskapacitet.

Två sorters HBM2

Nu har SK Hynix uppdaterat sin produktlista, och kommer nu inleda leveranserna av HBM2 till tillverkare som AMD. Det innebär att AMD ser ut att kunna hålla sin tidsplan och lansera Vega under andra kvartalet.

Samtidigt syns två olika typer av den nya minnestekniken. Den ena är en långsammare variant med en bandbredd på 204,8 GB/s per stapel med 4 lager. Den andra är en snabbare med 256 GB/s för motsvarande minnesmängd. Den snabbare varianten dröjer till senare i år, och saknar formellt lanseringsdatum. Minnet som nu rullar ut från SK Hynix fabriker är den långsammare varianten, av vilket AMD förväntas använda 8 GB (två staplar) till AMD Vega.

Hög bandbredd – men inte högst

Det ger en total bandbredd på 409,6 GB/s, vilket faktiskt är lägre än de 512 GB/s som Fiji-baserade kort som Radeon Fury X klarade av. Detta då Fiji använde fyra staplar istället för två, men med mindre minne per stapel. Det är även en lägre bandbredd än de 480 GB/s som Nvidia levererar med GDDR5X-minne i Geforce Titan X.

Vi stiftar bekantskap med Vega och Ryzen på CES 2017

Med det sagt så är bandbredd inte det enda som räknas, och Vega kommer även medföra arkitekturuppdateringar under huven. Vi kan även komma att se GDDR5- och GDDR5X-baserade Vega-grafikkort, med HBM2 reserverat för de allra mest påkostade korten. I nuläget vet vi helt enkelt inte mycket om hur prestandabilden kommer se ut för AMD:s nya grafikkort, men mer information bör dyka upp innan sommaren.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MorkulThomaseron Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thomaseron
Medlem

Men fortfarande bättre än GTX 1080 som ligger på ca 320GBps.

Morkul
Medlem
Morkul

Helt korrekt och trots att jag sitter och spelar i 4K på ett 1080 så är det inte minnesbandbredden som är flaskhalsen så jag skulle inte oroa mig speciellt mycket över detta.