Hands-on: MSI GE63VR Raider – Bärbar 120 Hz-gaming på 15,6 tum

Exklusiv förhandstitt på marknadens första 15-tumslaptop med 120 Hz

0

MSI GE63VR Raider är en bärbar gamingdator med 120 Hz-panel och fokus på flyt snarare än hög upplösning. Vi gör en exklusiv förhandstitt från Taipei!

Vi fick möjligheten till en tidig hands-on av MSI GE63VR Raider nu under Computex i Taiwan. Detta är världens tunnaste gaminglaptop med Nvidia GTX 1070 GPU som riktar sig till dig som behöver ett kraftfullt paket med en skärmpanel som kan leverera 120 hertz utan problem.

MSI utmanar fysiken

De flesta högpresterande gaminglaptops är fram till idag kända för att vara tunga och otympliga. MSI trotsar detta och har i vårt exemplar av GE63VR klämt in en Intel i7 7700HQ-proccessor tillsammans med en Nvidia GTX 1070-krets, allt under samma huv, utan att för den skull skapa ett bulkigt monster. Det är inte på något sätt imponerade jämfört med de nättaste notebooksen på marknaden idag men riktigt imponerande jämfört med motsvarade gaminglaptops sett till prestanda.

MSI GE63 Raider 
TillverkareMSI
ModellGE63VR
Skärmstorlek15,6 tum
Upplösning1 920 x 1 080
PaneltypIPS med HDR-stöd
Uppdateringsfrekvens120 Hz
ProcessorIntel Core i7-7700HQ
Arbetsminne16 GB DDR4
GrafikkretsNvidia Geforce GTX 1070
(+ Intel HD 630)
Grafikminne6 GB GDDR5
LagringCombo 480 GB + 1TB M.2 SSD (PCIe 3.0 X4)
NätverkWifi: 802.11a/b/g/n/ac
Ethernet: 1 x gigabit Killer
Bluetooth: 4.1
Bildutgångar1 x HDMI
1 x Mini Displayport
(1 x Thunderbolt 3)
USB3 x USB 3.0
1 x USB-C (Thunderbolt 3)
SD-kortläsareJa, SDXC
TangentbordBakbelyst (Full indivduell-RGB)
PekplattaMultitouch
Batteri61 Whr
Strömadapter230 W
LjudStereohögtalare
Dubbela subwoofers
1 x 3,5 mm ut (Hi-Res, analog)
1 x 3,5 mm in
Mått38,3 x 26,0 x 1,7 cm
Vikt1,9 kg

Aggressiv gamingdesign är så 2016

Det första vi lägger märket till hos GE63 är att MSI har lugnat ner sig när det kommer till den aggressiva gamingdesignen. Även om GE63 har en design som talar för gaming så är den mer minimalistiskt utformad än vad vi tidigare är vana vid att se hos gaminglaptops i den här prestandanivån, inte minst i MSI:s eget sortiment.

Vår förhoppning är att fler högpresterande gaminglaptops följer samma trend som MSI gör med sin Raider-serie och tonar ner på den aggressiva gamingdesignen till förmån för en bredare skara konsumenter.

Full HD-skärm med HDR och 120Hz för snabba FPS-titlar

När vi öppnar locket och inspekterar datorn närmare så hittar vi en 1080p-upplöst skärm med hyggliga betraktningsvinklar, god färg och konstrast. Men det som GE63 mest intressant ur i vår synvinkel är skärmpanelens uppdateringsfrekvens  på 120 hertz med 3 millisekunders responstid. Det hör inte till vanligheten hos gaminglaptops gör maskinen intressant för snabbare FPS-spel så som CS:GO och Overwatch. Det gör GE63VR till en mycket intressant maskin för en stor community som letar efter ett mer praktsikt alternativ att ta med på LAN och turneringar.

Märk sedan att skärmen klarar 94% av NTCS-färgrymden samt är HDR-kompatibel vilket gör det enklare att se detaljer i mörka bilder och spel samt levererar en trevligare helhetsupplevelse av skärmen.

I skärmen sitter givetvis också en sedvanlig webbkamera men just denna på GE63 bjuder faktiskt på några intressanta funktioner så som inbyggd hantering av bakgrunden via mjukvara. Där du till exempel kan göra bakgrunden suddig, ersätta den med en annan bild eller bara filtrera bort den om du ska streama. Funktionerna fungerar bra men mjukvaran vi testar är dock i teststadie så vi kan inte lämna något hundraprocentigt utlåtande i dagsläget.

Snygga tangenter, med de följer inte standardlayout

Kikar vi på basen av GE63 och närmare bestämt Steelseries-tangentbordet så uppmärksammar vi direkt att det inte följer ISO-standard när det kommer till layouten och Enter-tangenten får se sig slagen av ´-knappen. För amerikanska tangentbord som på vårt testexemplar gör det ingen större skillnad, men med svenska tangentbord (som vanligtvis använder ISO-layout) blir det lätt förvirrande.

Känslan hos tangenterna är dock i vår mening är riktigt bra, med en slaglängd något längre än på en Macbook Pro fast med aningen hårdare aktiveringspunkt. Samtliga knappar har individuell RGB-belysning och GE63 levereras med en efterföljningseffekt som är riktigt snygg att titta på när man skriver då tangenterna skiftar färg efter aktivering.

Pekplattan saknar tyvärr stöd för Precision Touchpad men levererar som förväntat och vi har inga direkta svårigheter att navigera muspekaren samtidigt som det inte är något som imponerar. En gaminglaptop är samtidigt en dator som närmast alltid lär användas tillsammans med en mus.

Bra ljud för att vara en laptop

I vår tidiga hands-on passar vi även på att testa Dynaudio-stereohögtalarna med dubbla subwoofers som MSI har valt att använda i GE63VR, och vi upplever att de spelar högt utan att för den skull låta dåligt. Det är svårt att på ett hotellrum ge någon exakt bedömning men vår initiala uppfattning vid uppspelning av musik och ljud i spel är att de håller en jämn kvalitetsnivå med tanke på att det är en laptop. Detta är något som vi för undersöka närmare i ett fullständigt test av GE63VR.

MSI GE63VR har även stöd för Hi-Res audio via hörlur- och mikrofonuttaget som ger oss stöd för högupplöst ljud i upp till 24 bit / 192 kHz. Hörlursuttaget fungerar dessvärre inte med kombo-proppar där mikrofon och hörlurar går på samma kontakt. Det är dock inget som hör till vanligheten bland gamingheadset men som kan vara bra att veta.

Hur är den att använda och spela på?

MSI är tidigt ute i ledet av mer kompakta spelmaskiner som faktiskt går att bära med sig och i just denna serie har MSI inte bara satsat på det mer kompakta formatet utan också kylningen. Kylningen har förbättrats med flera värmeledande kopparrör och specialdesignade fläktar som håller nere temperaturen i komfortablare nivåer än vad vi sett tidigare i Svenska notebook guidens tester av gaminglaptops. Utan att för den skull påverka ljudvolymen från kylningen allt för mycket, då den inte låter mer än någon annan motsvarande gaminglaptop på marknaden idag.

Detta är en mycket tidig hands-on av GE63VR men vi passade på att spela en del på vårt hotellrum i Taipei. Vi installerar CS:GO för att låta 120 hertz-panelen få bekänna färg vilket den också gör. Aldrig tidigare har vi haft sådant flyt och respons i snabba FPS-titlar på en gaminglaptop.

Vi testar även att utsätta GE63VR för Early Access-spelet Player Unknowns Battlegrounds som ännu är ett ganska icke optimerat spel när det gäller prestanda. Även här presterar MSI:s kommande gaminglaptop bra och vi upplever inga begränsningar från våra sig skärmen eller de interna komponenterna.

För mer djupdykande information om våra tidiga speltester på GE63VR så se vår separata artikel.

Tillgänglighet, pris och fullskaligt test

MSI GE63VR Raider Förväntas dyka upp på den svenska marknaden under tredje kvartalet i år men tyvärr saknar vi någon som helst indikation om riktpris.

Vi hoppas däremot kunna leverera ett fullskaligt test av GE63VR innan den hittar in i svenska butikshyllor så du som läsare kan få veta mer om datorn i sin helhet och hur den presterar i Svenska notebook-guiden.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

→ Följ NordicHardwares Computex-bevakning bakom kulisserna på Instagram.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid