I takt med att konkurrensen och svårigheten för att beräkna fram nya bitcoins ökar så krävs också allt mer omfattande hårdvara för att hålla verksamheten lönsam. En aktör med tre stora datacenter för bitcoin-mining har visat upp den hårdvara som krävs för att utgöra 5,6 procent av världens mining – och målet är att nå 10 procent.

Den föredragna hårdvaran för att beräkna fram nya bitcoins har eskalerat från en vanlig persondator till stora datacenter med specialdesignade kretsar för ändamålet, även kallade ASICs. Just kretskort med ASICs tillåter fortfarande en påkostad persondator att räkna fram åtminstone en del bitcoins, men för riktiga vinstmarginaler krävs något mer påkostad hårdvara än så.

bitcoin-dave-carlson

En amerikansk aktör, Dave Carlson, har nyligen ställt upp på intervju med Ars Technica och visat upp sitt företags minst sagt imponerande datacenter. Företaget, kallat Megabigpower, har tre hallar med hårdvara i drift idag, två i delstaten Washington i USA och en tredje i Polen, som totalt utgör en beräkningskraft på 2,2 petahash – eller 5,6 procent av all världens bitcoin-produktion.

Över 1,4 miljoner kretsar

Ryggraden i verksamheten är totalt 5 600 system, där vart och ett är reglerat av en Raspberry Pi. Den billiga och enkla enkortsdatorn har blivit väldigt populär inom kryptovalutor, då den är enkel att programmera och framför allt billig att beställa in i stora mängder.

bitcoin-rigs-wide

Varje Raspberry Pi styr över 16 egendesignade kretskort, som vart och ett innehåller 16 ASIC-kretsar från Bitfury. Det innebär totalt omkring 90 000 kretskort och över 1,4 miljoner kretsar som dagligen tuggar sig igenom algoritmer för att generera bitcoins. Allt som allt genereras 7 000 – 8 000 bitcoins varje månad, idag värda över 4,1 miljoner dollar.

Det är en imponerande verksamhet för ett så pass specialiserat ändamål, och Megabigpower planerar att fortsätta expandera verksamheten. Ytterligare en petahash med beräkningskraft är tänkt att tillkomma inom en månad, och målet är att i slutändan utgöra 10 procent av all världens bitcoin-produktion.

Beräkningskraft till salu

Dels går beräkningskraften till vinster för företagets anställda, men Megabigpower ger även möjligheten att hyra in sig på hårdvaran för att få fram bitcoins utan att själv behöva inhandla kretskort. I det fallet tar företaget ut en vinstmarginal på omkring 10 – 20 procent.

Verksamheten som Megabigpower bedriver är inte heller den enda av sitt slag, och flera närmast enorma datacenter har öppnat världen över för att få en bit av den allt mer dyrbara bitcoin-kakan. Svårighetsgraden ökar ständigt, och den här typen av hårdvara är vad som idag krävs för att ligga i topp.

Det kommer bli intressant att se hur den utvecklingen kommer se ut under de närmaste åren innan de sista bitcoinen har beräknats fram, vid en total världsomspännande summa på 21 miljoner bitcoins.

Relaterade artiklar

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Marquzz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Marquzz
Medlem
Marquzz

När man ser detta så förstår jag ännu mer varför folk säljer av sin miningutrustning. Det lönar väl sig helt enkelt inte längre att mina på hobbynivå…