Nvidias mystiska grafikkortsmodell Geforce GTX 1660 Ti har nu hittats i ännu en databas innan dess officiella avtäckning, denna gång har modellen testats i Final Fantasy XV och ser ut att prestera snäppet bättre än GTX 1070.

Nvidia har ännu inte avtäckt den kommande grafikkortsmodellen Geforce GTX 1660 Ti som sägs ta arkitekturen Turing till mellansegmentet med en pressad prislapp. Däremot har modellen under den senaste tiden dykt upp i olika läckor. Bland annat har bilder på flera modeller från partnertillverkare läckt ut, modellen har även listats i databasen för Ashes of the Singularity.

Nu har det blivit dags för ännu en läcka angående den fortsatt icke-bekräftade grafikkortsmodellen. Denna gång är det Tum Apisak som via Twitter hänvisat till prestandadatabasen för spelet Final Fantasy XV. En databas där Geforce GTX 1660 Ti nu står listad.

Värt att tänka på är att ett ensamt prestandatest som utförts innan det officiella avtäckandet eller lanseringen inte bör ses om någon definitiv bekräftelse av vad modellen kan komma att bli kapabel till. Detta då testet med stor sannolikhet utförts med en uppsättning drivrutiner som ännu inte har optimeras till 100 procent för just den kommande modellen.

GTX 1660 Ti i Final Fantasy XV

Enligt de siffror som listats i databasen kommer GTX 1660 Ti att erbjuda snäppet vassare prestanda Pascal-baserade GTX 1070. Dock med en relativt liten marginal, i alla fall i just denna speltitel. Detta med upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar med grafikinställningarna ställda till ”High”.

GTX 1660 Ti lyckades kamma hem exakt 5 000 poäng. Detta är 52 poäng mindre än GTX 980 Ti och 283 poäng mindre än AMD:s nylanserade Radeon VII. Prestandamässigt ser den kommande grafikkortsmodellen ut att bli en duglig ersättare i hierarkin till GTX 1070. Detta med tanke på att GTX 1070 Ti skrapade ihop 627 poäng mer och GTX 1080 ligger hela 1 174 poäng före.

Optimerade drivrutiner sökes

Värt att ha i åtanke när dessa prestandasiffror tas in är att testerna med stor sannolikhet inte har genomförts med den uppsättning drivrutiner som kommer att finnas tillgängliga vid grafikkortets lansering. Något som kan betyda att Nvidia lyckas klämma ut ett par extra poäng från Geforce GTX 1660 Ti med optimerade drivrutiner. Detta är dock ingenting som är säkert.

 Geforce GTX 1660 Ti
ArkitekturTuring
GrafikprocessorTU116
Tillverkningsprocess12 nm
CUDA-kärnor1 536
Klockfrekvens1 500 MHz
Turbofrekvens1 770 MHz
Texturenheter96
ROPs48
GrafikminneGDDR6
Minnesmängd6 GB
Minnesfrekvens12 Gbps
Minnesbuss192-bit
Minnesbandbredd288 GB/s
Strömförsörjning1x 8-pin PCIe

I dagsläget är GTX 1660 Ti som tidigare nämnt inte officiellt avtäckt. Detta innebär att det inte finns några konkreta uppgifter om när modellen kan komma att lanseras eller vad riktpriset kan komma att landa på.

Första modellen listad hos svensk återförsäljare

En partnertillverkad modell baserad på GTX 1660 Ti har däremot listats av en svensk återförsäljare. Mer specifikt rör det sig om återförsäljaren Liontech som listat PNY GTX 1660 Ti XLR8 Gaming OC till ett pris på 3 499 kronor. Datumet då modellen listas som tillgänglig hos återförsäljarens centrallager för postorderbeställningar är den 20 februari. Något som går i linje med tidigare rykten om dess lanseringsdatum.

Huruvida dessa visar sig vara den prisklass som grafikkortsmodellen kommer att lägga sig i eller om det helt enkelt är en platshållare inför det officiella avtäckandet återstår att se.

Enligt tidigare rykten och spekulationer siktar Nvidia på att officiellt lansera grafikkortsmodellen den 22 februari. Detta är dock endast ett rykte och exakt när GTX 1660 Ti kan tänkas landa på butikshyllor är fortsatt oklart.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid