Nvidia har till synes börjat förse marknaden med nya lager av grafikkortsmodellen Geforce GTX 1050 Ti. En mer än fyra år gammal modell som tidigare pensionerats men som nu gör en comeback.

För några veckor sedan började det talas om att Nvidia ska återintroducera de äldre grafikkortsmodellerna Geforce RTX 2060 och RTX 2060 Super på marknaden. Någon sådan återintroduktion har ännu inte skett men nu ser det ut som att ännu en pensionerad grafikkortsmodell kommer att dyka upp igen.

Denna gång rör det sig om Pascal-baserade Geforce GTX 1050 Ti som först lanserades för mer än fyra år sedan. Exakt varför Nvidia väljer att återuppliva en så gammal grafikkortsmodell är dock oklart. I skrivande stund har tillverkaren inte gått ut med något pressmeddelande eller dylikt.

Spekulationer finns det dock gott om. Hårdvarubristen fortsätter hålla sig stark och äldre enheter baserade på tillverkningsprocesser som inte längre har fyllts till bredden kan vara en lösning för att förse marknaden med någon form av hårdvara alls.

GTX 1050 Ti använder sig även av videominne i form av GDDR5 och inte nyare GDDR6 eller GDDR6X. Något som även det kan innebära att tillgången för enhetens komponenter är större än för komponenter till nyare grafikkort. Modellen har också utrustats med endast fyra gigabyte videominne. Detta innebär att den troligtvis inte är speciellt åtråvärd för den som bryter kryptovalutor medans den fortfarande kan erbjuda adekvat prestanda för lättare spelbelastning i lägre upplösningar.

Huruvida nästa trend inom hårdvara blir pensionerade grafikkortsmodeller som likt gamla rockband gör comebacks återstår att se. Hårdvarubristen ser dock ut att hålla i sig och även om det är gamla enheter som kommer tillbaka är det i alla fall en slags lösning för den som söker hårdvara för nästa bygge.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid