Med sina nya Haswell-E processorer lovar Intel ny rekordhög minnesbandbredd genom stöd för minnestekniken DDR4. Medan Intels plattform officiellt stödjer DDR4-frekvenser på blott 2 133 megahertz finns det gott om utrymme för frekvensökningar vilket G.skill visar med eftertryck när man nu når över 4 gigahertz.

Medan Intel idag lanserar sin nya serie av entusiastprocessorer med stöd för minnestekniken DDR4 är det med ganska återhållsamma frekvenser. Officiellt stödjer Intel X99 styrkretsen och de nya processorerna i Core i7-5000 familjen DDR4-hastigheter på upp till 2 133 megahertz. Frekvenser som många DDR3-system klarar av idag och det vid mer aggressiva minneslatenser. Betydligt högre frekvenser är dock möjliga redan med enklare manuella inställningar i moderkortens uefi-bios. Men för de hågade finns det riktigt rejäla frekvenser att hämta med rätt medel.

Minnestillverkaren G.skill har nu tillsammans med överklockarprofilen Shamino visat upp ett nytt frekvensrekord för internminne där man pressat sina Ripjaws 4 DDR4 minnesmoduler till ganska hissnande 4 004 megahertz.

ripjaws42Imponerande frekvenser men fortfarande långt ifrån DDR3-rekordet

Låt gå att överklockningsrekordet nåddes med endast en minnesmodul i systemet samt med hjälp av flytande kväve samt att minneslatenserna vid rekordresultatet sattes till rejält slappa 17-25-29-50, men det ger trots allt en hint om vilka frekvenser de nya DDR4-minneskretsarna är kapabla till.

Det ska samtidigt sägas att världsrekordet för minnesfrekvenser på Intel-system fortfarande är slaget med hjälp av traditionella DDR3-moduler och ligger på ännu mer imponerande 4 620 megahertz och latenserna 14-31-31-63.

ripjaws41

G.skill använde sig av ett Asus ROG X99 Rampage V Extreme moderkort och Intels sexkärniga processer Core i7-5930K för att nå rekordfrekvenserna. Intel börjar redan idag sälja den nya entusiastplattformen X99 och tillhörande Haswell-E processorer och vi kommer inom kort ge en riktig djupdykning i de nya processorerna och deras prestanda.

Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid