Small preview image

Piratkopiering kan man tro är som störst inom film och musikbranschen men inom den vanliga mjukvaruindustrin är det ett minst lika stort problem, om inte ännu större. Allt från operativsystem till kontorsprogram och bildhanteringsapplikationer finns att hämta olagligt runt om på Internet och många som bygger en dator har inte ens någon budget för mjukvara, men inte på grund av att man använder gratismjukvara utan piratkopierad sådan. Även om nog merparten av datoranvändare världen över använder sig av någon form av piratkopierad mjukvara är det nog få som inte känner sig lite illa till mods över detta. De flesta vet att det är fel och att man ”borde” köpa sin mjukvara, eller inte använda den alls.



Det som faktiskt få inser är att det faktiskt finns ett tredje alternativ till detta och det är att just använda gratismjukvara med liknande funktioner som de program man annars hade behövt betala flera tusentals kronor för. På Bit-tech har man skrivit en mycket intressant artikel där man tar upp detta med gratismjukvara och vilka alternativ det finns till de kanske mest piratkopierade mjukvarorna på Internet, bland annat Windows XP och Adobe Photoshop. Man börjar artikeln med att räkna upp kostnaderna för den basmjukvara många användare sitter på idag, och det är ingen vacker siffra man får fram. Bara för Windows XP Pro, Office 2003 och Photoshop skulle man få hosta upp ofattbara 14 000 kronor, mer än de flesta datorer kostar.


Man går sedan igenom vilka gratisalternativ det finns till dessa mjukvaror och det kan vara bra läsning för dem som vill bli lite ärligare i sitt datoranvändande eller helt enkelt vill lägga sina pengar på annat än just mjukvara och fortfarande vara laglig.


:: Läs hela artikeln på Bit-Tech

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments