Igår rapporterades det att nästa stora Windows-version, som tros få namnet Windows 9, blir en gratis uppgradering för användare som idag har en licens för Windows 8 eller 8.1. Det tycks dock inte vara riktigt hela sanningen – de som sitter på en OEM-licens kan behöva betala för sin uppgradering.

När Microsoft släppte Windows 8.1 fanns det uppdaterade operativsystemet tillgängligt som en gratis nedladdning för Windows 8-användare – dock med vissa begränsningar. Alla Windows 8-användare fick nämligen inte gratis tillgång till uppdateringen, beroende på om de använde en företagslicens, en fristående privatlicens eller en OEM-licens.

OEM-användare får betala

Windows 9 ska enligt uppgift bli en gratis uppdatering till användare med Windows 8 eller 8.1, men även här tycks vissa begränsningar gälla. Användare med OEM-licens (som levereras förinstallerat på datorer eller köps separat för att sedan knytas till en specifik hårdvaruuppsättning) kan behöva betala för uppdateringen. Det rapporterar den ryska sidan Wzor.

Uppgraderingen till Windows 9 ska kunna göras via Microsoft Store för alla kunder, men användarens nuvarande licenstyp avgör om uppdateringen blir gratis eller om en extra kostnad läggs på. Enligt Wzor kommer det röra sig om en kostnad på cirka 30 dollar, eller troligen omkring 300 kronor på den svenska marknaden. Det priset ska inte heller vara ett tidsbegränsat erbjudande, utan en fast taxa för uppgradering.

En viss nypa salt gäller såklart för dessa uppgifter, men vi behöver inte spekulera länge till – Microsofts presskonferens för det nya operativsystemet går av stapeln ikväll klockan 19.00 svensk tid.

Källa: Wzor via PC för Alla


Relaterade artiklar

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MarquzztriDave Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
triDave
Gäst

Riktigt smart om du frågar mig, företag är inte lika priskänsliga och har råd att uppgradera. De som köpt en dator med medföljande licens ser nog det som något de fick med, medan de som har betalat för licensen exklusivt gärna ser att de får maximal valuta för pengarna.

Skall dock bli spännande och se vad som gäller för mig, jag har en icke oem windows 7 som jag uppgraderade för en spotstyver till 8.0 (medan det var billigt).

Marquzz
Medlem
Marquzz

Skulle nog ha köpt på mig ett gäng Windows 8 licenser vid lanseringen då de var snorbilliga. Skulle ju vara trevligt att testa Win9 när det kommer. Men än så länge tycker jag Win 7 funkar asbra 🙂