Raspberry Pi är kanske inte en plattform man vanligtvis förknippar med premiumljud, men snart kan du konstruera din egen Pi-musikspelare med rörförstärkare.

Rörförstärkare bygger på en lite äldre ljudteknik, och förstärker ljudet med hjälp av ett vakuumrör snarare än med transistorer och MOSFETS som i moderna förstärkare. Moderna förstärkare är därför mindre och mer kostnadseffektiva, men rörförstärkare har ett karaktäristiskt ”varmare” ljud som fortfarande uppskattas av entusiaster, inte minst med påkostade hörlurar.

Rörförstärkare till den kompakta 350-kronorsdatorn

Det gör Raspberry Pi till en något otippad plattform för en rörförstärkare, men det är precis vad som har dykt upp på Kickstarter i form av 503HTA. Det här är egentligen ingen regelrätt analog rörförstärkare utan en hybrid; förstärkaren ansluts digitalt till Raspberry Pi och har en inbyggd DAC (PCM5102) som klarar av 24-bitsljud på upp till 192 kilohertz, och som i sin tur är ansluten till vakuumrörsdelen.

86c08637ad64c993672eb0abf2a20679_originalFörstärkaren ska klara av att driva hörlurar på mellan 32 och 100 ohm och justeras för olika hörlursimpedanser direkt i hårdvaran. Hela 503HTA levereras som ett komplett kretskort som monteras ovanpå Raspberry Pi och lämnar utrymme för övriga portar. I nuläget är 503HTA endast kompatibel med Raspberry Pi 3.

För de som är med och finansierar förstärkaren på Kickstarter blir priset 119 dollar för förstärkare inklusive ett vakuumrör. Det här är knappast den mest eleganta lösningen för finlyssnare, men om inte annat kan det vara ett roligt projekt för entusiaster som vill bygga ihop sin egen, kompakta musikspelare och ett kul exempel på hur mycket som faktiskt går att göra med billiga minidatorer som Raspberry Pi.

Projektet finns fortfarande kvar på Kickstarter och har, med 28 dagar kva rpå projektet, samlat ihop mer än dubbelt så mycket som sitt ursprungliga mål. Den som vill kan sponsra projektet på Kickstarter, men ha i åtanke att det alltid finns risker med gräsrotsfinansiering – investeringen sker helt på egen risk.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
S0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Wow!! Riktigt lyxigt må jag säga, till ett bra pris också.
Känner egentligen bara en audiofil och han la väl runt 50 000 kronor på sin rörförstärkare, så det här får väl ses som hittat, även om denna endast är ämnad för hörlurar!