I kölvattnet av patenttvisten mellan Samsung och Nvidia fortsätter affärerna som vanligt. De senaste ryktena talar nu om ett närmare samarbete mellan företagen där Samsung ska använda sin färska 14-nanomterteknik för att hjälpa Nvidia med tillverkningen av nästa generations Geforce-grafikkretsar. En fjäder i hatten för Samsung och en förlust för TSMC.

Varken Nvidia eller AMD har tagit sig ner under 28 nanometer när det kommer till sin GPU-tillverkning och företagens tillverkningspartner TSMC har uppenbara problem att få till sina krympta tillverkningsnoder. Företagets 20 nanometerteknik var inte tillräckligt bra för att användas till avancerade grafikkretsar och nyligen rapporterades det att TSMC inte kommer få till sin 16 nanometerteknik till sommaren. Samt att tekniken i själva verket ska vara en hybrid mellan 16 och 20 nanometer.

Detta har gjort att flera av den taiwanesiska kontraktstillverkarens kunder sökt sig på annat håll och den stora vinnaren i detta skedet verkar vara Samsung. Företaget presenterade tidigare i år marknadens första mobila processor med 14 nanometerteknik i form av Exynos 7 Octa – den processor vi bland annat hittar i Samsung Galaxy S6. En introduktion som satt företaget på kontrakttillverkningskartan på allvar.

Det har redan tidigare gjorts klart att Nvidia skulle börja tillverka vissa av sina kretsar hos Samsung men det har då inte varit bekräftat vilka kretsar detta skulle handla om. Nvidias mobila Tegra-processorer känns som det uppenbara valet med tanke på Samsungs erfarenhet inom systemprocessortillverkning men nu säger nya rykten att företaget även tänkt bidra med GPU-tillverkning.
Pascal_memory

Geforce-kretsar i 14-nanometer

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/grafik_guide_prestanda.pngDet är KoreaTimes som nu meddelar att Samsung kommer att tillverka minst en modell av Nvidias GPU-kretsar med sin 14-nanometerteknik och dess 3D-transistorer. Rapporten bekräftar inte vilken GPU det handlar om men troligtvis skulle det röra sig om antingen en krympt variant av Nvidias nuvarande Maxwell GPU alternativt den kommande GPU-kretsen Pascal som är planerad för lansering nästa år.

Källa: KoreaTimes

Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid