Sapphire RX 480 Nitro OC är en av de första skräddarsydda modellerna av Radeon RX 480 och verkar höja ribban rejält mot AMD:s referensmodell.

Radeon RX 480 må leverera riktigt fin prestanda per krona när man tittar på AMD:s egna riktpriser. Tyvärr är prisläget i Sverige mindre positiv där butikspriserna ligger betydligt högre än AMD:s riktpriser. Förutom en något oklar prissituation har samtidigt AMD:s referenskort av Radeon RX 480 mottagit en hel del kritik, både för en undermålig kylare och inte minst för att man pressar PCIe x16-porten till och förbi sina specifikationer.

Som vi skrev i vår ursprungliga recension för referenskortet av Radeon RX 480 bör man avvakta partnertillverkarnas egna modeller. Med egna kretskort, skräddarsydda kylare och kraftigare strömförsörjning kommer dessa kunna lösa alla de hårdvarubegränsningar som finns på referenskortet – prislapparna blir en annan historia.

Krönika: Svenska köpvanor kan ligga bakom höga Radeon RX 480 priser

Nu börjar det dyka upp mer information om partnertillverkade modeller av Radeon RX 480 där det i synnerhet läckt detaljer för Sapphire Radeon RX 480 Nitro OC. Ett grafikkort som verkar vara riktat mot mer krävande konsumenter och som redaktionen faktiskt skådade bakom lyckta dörrar redan under Computex i Juni.

Kan dra totalt 225 watt

Nu offentliggörs grafikkortets specifikationer och högupplösta bilder där vi kan konstatera att Sapphire satsar på ett skräddarsytt kretskort med bland annat en 8-pins strömkontakt. Detta betyder att RX 480 Nitro OC kan dra totalt 225 watt över PCIe x16-porten och sin dedikerade strömkontakt. Upp från 150 watt på AMD:s referensmodell där man stressar både PCIe-porten och strömkontakten med höga effektuttag. Grafikkortet kommer även med en kraftfullare spänningsdel med 6+1 faser och högkvalitativa spolar för mindre spoltjut.

Som grädde på moset har Sapphire utvecklat en betydligt större och robustare kylningslösning som med fyra värmeledningsrör och två stora löstagbara 100 millimetersfläktar ska hålla grafikkortet väl kylt.

Det metallsvarta färgtemat matchas även av ett integrerad RGB-ljus som kan styras från mjukvara och grafikkortet har totalt fem stycken skärmanslutningar. Dubbla HDMI 2.0, dubbla Displayport 1.3/1.4 samt en ensam DVI-D-kontakt.

Test: AMD Radeon RX 480 8GB – För dyrt och med undermålig kylare

Överklockat från fabrik och redo för mer

Sapphire har inte bekräftat några klockfrekvenser för sitt RX 480 Nitro OC ännu. Med tanke på namnet och att grafikkortets tdp-värde spikas till 175 watt lär det dock komma med uppskruvade frekvenser direkt från fabrik. Tidigare rykten har talat om att partnertillverkade kort ska kunna nå 1480-1600 megahertz vid överklockning och kanske kan Sapphire RX 480 Nitro OC vara ett av de kort som når dessa nivåer.

Sapphire Radeon RX 480 Nitro OC ska lanseras i mitten av juli månad och prislappen på 250 pund är runt 30 pund, motsvarande drygt 330 kronor, högre än prislappen på Sapphires referensmodell. Ett kort som i Sverige kostar drygt 2 700 kronor och indikerar en prislapp på drygt 3 000 kronor i Svenska butiker.

Samtidigt dyker det även upp bilder och information om andra partnertillverkares Radeon RX 480-kort där exempelvis Asus Strix-modell förhandsvisats av företaget. Ett kort med liknande design som testvinnaren Asus GTX 1080 Strix – om än i en betydligt lägre prisklass.

asus 480 strix

Radeon RX 480 på Prisjakt.se
Rubrik

5
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Anton KarmehedTorbjörn GHusse BusseThomaseron Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thomaseron
Medlem

Trevliga nyheter. 3000 låter som ett rimligt pris om ryktena stämmer gällande frekvenserna.

Husse Busse
Medlem
Husse Busse

Priset borde ner mot 2500 kr för att kännas superduper intressant…

Torbjörn Gildå
Medlem
Torbjörn Gildå

Ville bara påpeka att DVI-D inte innehåller de analoga signalerna, och det syns på kontakten i bild 12 att de saknas. Det skulle varit fyra hål runt det horisontella flata hålet till vänster på kontakten, om de analoga pinnarna hade funnits. I övrigt ser jag verkligen fram mot detta kortet. 3000kr låter helt ok med.